Ilmainen toimitus yli 59€ | Toimitusmaksu alkaen 5.90€ | Saapuu 2-3 arkipäivän kuluessa

Koti - Artikkelit - Vegaanin proteiininlähteet -katso eri ruoka-aineiden proteiinipitoisuudet täältä

Vegaanin proteiininlähteet -katso eri ruoka-aineiden proteiinipitoisuudet täältä

Picture of Anna
Anna
Hei. Olen Anna, sisällöntuottaja, joka rakastaa kokata, ja kokeilla reseptejä ja makuja eri puolilta maailmaa. Ruoanlaitossa minulle tärkeää on helppous, terveellisyys, monipuolisuus ja ennen kaikkea hyvä maku.
Mistä voit ostaa ainesosia?​
Lisää reseptejä löydät täältä

Tasapainoinen ruokavalio, joka sisältää riittävästi proteiinia, on elintärkeää yleisen terveyden kannalta. Vegaanin proteiininlähteet ovat kasviperäisiä – palkokasveja, jyviä, pähkinöitä siemeniä ja vihanneksia.

Keho tuottaa itse yksitoista kehomme tarvitsemasta 20 aminohaposta, loput aminohapoista (9) saadaan ruoasta. Useimmat aikuiset tarvitsevat keskimäärin noin 1.2 g proteiinia painokiloa kohden päivässä. Tämä tarkoittaa 70-kiloisella 84 g proteiinin saantia päivässä. Ikä, sukupuoli ja fyysinen aktiivisuus vaikuttavat proteiinintarpeeseen.

Kasviperäinen ravinto sisältävät proteiinien ohella usein runsaasti lisäravinteita, kuten vitamiineja, kivennäisaineita, kuituja ja antioksidantteja. Kasviproteiinit sisältävät myös vähemmän tyydyttyneitä rasvoja ja enemmän terveellisiä rasvoja.

vegaanin proteiininlähteet
Vegaanin ruokavaliossa kasviproteiini saadaan useasta eri lähteestä yhdistelemällä

Vegaanin proteiininlähteet ja proteiinipitoisuus

____________________________________________________________________________________________________

Palkokasvit

Pavut, linssit ja herneet ovat erinomaisia ​​proteiinin lähteitä.

Käyttö: Keitoissa, pataruoissa, salaateissa, jauhoina leivonnassa, muhennoksissa, dipeissä ja levitteissä

Proteiinipitoisuus per 100 g (kuivattuna):

  • Härkäpavut: 26 g
  • Kikherneet 20.5 g
  • Mungopavut 24 g
  • Liman pavut, mustapavut 21.5 g
  • Mustasilmäpavut: 21 g
  • Linssit: 24.5 g
  • Vihreät herneet 19.5 g
  • Kidney pavut 22-23.5 g
  • Valkoiset pavut 23.5 g

pavut mungbean harka

__________________________________________________________________________________________________

Viljat ja jyvät

Viljat ovat merkittävä proteiinin lähde. Täysviljatuotteissa on lisäksi enemmän kuituja, vitamiineja, kivennäisaineita ja muita ravintoaineita.

Käyttö: Keitettynä, jauhoina leivonnassa

Proteiinipitoisuus per 100 g (kuivattuna):

  • Valkoinen ja ruskea riisi: 7-8 g
  • Villiriisi: 13 g
  • Täysjyväkaura (hiutale): 12 g
  • Kvinoa: 12-14 g
  • Kuskus: 13 g
  • Pasta (vehnä, durum) ja durum jauho: 13 g
  • Vehnäjauho (yleisjauho): 10 g
  • Tattarijyvät ja jauho: 13 g
  • Ruisjauho: 10-15 g



kaura kvinoa riisi

____________________________________________________________________________________________

Soijatuotteet

Soija on erinomainen proteiinin lähde kasvissyöjille. Se sisältää kaikki yhdeksän välttämätöntä aminohappoa, mikä tekee siitä täydellisen proteiinin.

Käyttö: Koostumuksesta riippuen paistettuna, leivonnassa, juomissa, mausteena

Proteiinipitoisuus per 100 g:

  • Soijapapu (kypsynyt, kuivattu) 36 g
  • Soijajauho 40-50 g
  • Soijarouhe: 50-53 g
  • Kiinteä tofu: 13-17 g
  • Silken tofu pehmeä: 5 g
  • Silken tofu kiinteä: 7 g
  • Tempeh: 20-21 g
  • Soijakastike 6-10 g
  • Miso: 12-13 g
  • Soijajuoma: 3 g

tofuu 1024x683 1 tempeh

___________________________________________________________________________________________

Pähkinät ja siemenet

Pähkinät ja siemenet sisältävät runsaasti proteiinia ja terveellisiä rasvoja.

Käyttö: Lisättynä kokonaisena, rouheena tai tahnana ruokaan, välipalana sellaisenaan

Proteiinipitoisuus per 100 g:

  • Maapähkinä: 26 g
  • Saksanpähkinä 15 g
  • Hasselpähkinä 15 g
  • Manteli 20-21 g
  • Pekaanipähkinä 9 g
  • Cashew 18 g
  • Pistaasi 26 g
  • Chia-siemen 20 g
  • Auringonkukan siemen 21 g
  • Seesaminsiemen 18 g
  • Kurpitsan siemen 30 g
  • Hampunsiemen 31 g

pahkinat

_________________________________________________________________________________________________

Seitan

Seitan on kasvipohjainen proteiini, joka on valmistettu vehnägluteenista. Seitanin valmistamiseksi gluteenijauho sekoitetaan veteen taikinaksi, joka sitten vaivataan ja huuhdellaan tärkkelyksen poistamiseksi, jolloin jäljelle jää tahmeaa proteiinipitoista ainetta.

Käyttö: Lihankorvikkeena

Proteiinipitoisuus per 100g:

  • Seitan makkara: 25-27 g
  • Seitan leikkeleet/suikaleet: 34 g
  • Gluteenijauho: 75-80 g

seitan

______________________________________________________________________________________________________

Vihannekset ja sienet

Vaikka ne sisältävät yleensä vähemmän proteiinia kuin palkokasvit ja jyvät, jotkin vihannekset kuten parsakaali, maissi, pinaatti ja ruusukaali, ja sienet tuovat silti arvokasta proteiinia ruokavalioon.

Käyttö: Keitettynä, höyrytettynä, paistettuna, raakana salaateissa

Proteiinipitoisuus per 100g (tuore)

  • Avocado: 1.8 g
  • Keräkaali 0.9 g
  • Kesäkurpitsa 1.2 g
  • Kukkakaali 1.6 g
  • Maissinjyvät 2.8 g
  • Paprika 0.7-0.9 g
  • Parsakaali: 2.5 g
  • Peruna 1.8 g
  • Pinaatti: 2.9 g
  • Porkkana 0.8 g
  • Ruusukaali: 3.98 g
  • Sipuli 0.8 g
  • Tomaatti: 0.7 g
  • Herkkusieni 2.1 g
  • Suppilovahvero 2.2 g
  • Tatit ja haperot 3 g

veg

___________________________________________________________________________________________________

Taulukon proteiiniarvot ovat viitteellisiä, täsmälliset tiedot löydät tuotteen pakkauksesta. Lähteet: Fineli, USDA