Jouluinen vegaaninen juustokakku valmistetaan piparkakkupohjalla ja puolukkahyydykkeellä ilman uunia. Vaikka puolukka on kirpeä marja, kirpeys tasoittuu keittämisen yhteydessä.
Tämä juustokakku on kevyt, eli kakkua voi syödä isommankin palan ilman ähkyä. Jos kuitenkin haluaa tehdä kakusta hieman tuhdimman ja kermaisemman voi keskikerroksen kaurajuoman korvata rasvaisemmalla vaihtoehdolla, kuten kasvikermalla tai rasvaisella kookosmaidolla.
Kakun hyydyttämiseen käytetään agar jauhetta. Agarin aktivoimiseksi on tärkeää keittää sekä keskikerroksen, että puolukkahyydykkeen aineksia kattilassa vähintään 2 minuuttia. Tämä reseptin vahvuutena on se, että kakku todella hyytyy nopeasti eli odotteluun ei kulu turhan paljon aikaa. Kaikki kakun kerrokset saa siis valmistettua suhteellisen nopeassa aikataulussa.
Koristele kakkua murretuilla pipareilla ja puolukoilla. Kakun kanssa sopii myös erinomaisesti vegaaninen kinuskikastike.
Katso myös Vegaaninen joulumenu ja mansikkajuustokakku
Jouluinen vegaaninen juustokakku (puolukka-juustokakku)
Ainesosat
Pohja
- 100 g vegaanisia pipareita
- 50 g (0.5 dl) vegaanista margariinia
Välikerros
- 400 g pehmeää tofua (silken)
- 4 rkl sitruunamehu
- 1 dl sokeri
- 1 tl vaniljasokeria
- 3 rkl perunajauho
- 2 dl kasvikerma
- 5 tl agar agar jauhe
- 2 dl kaurajuoma (tai muu kasvimaito)
Puolukkahyydyke
- 200 g puolukka
- 0.5 dl sokeri
- 1 dl vettä
- 3 tl agarjauhe
Ohjeet
- Sulata margariini ja murusta piparit pieniksi muruiksi. Yhdistä ainekset ja painele piparipohja tasaiseksi halkaisijaltaan noin 18 cm pyöreään irtopohjavuokaan.
- Vispaa välikerroksen ainekset agaria lukuunottamatta kuohkeaksi kulhossa. Siirrä kattilaan, lisää agar ja kiehauta. Keitä vähintään 2 minuuttia ja kaada seos välittömästi piparipohjan päälle. Hyydytä noin 45 min -1h.
- Kun välikerros on hyytynyt valmista puolukkahyydyke. Lisää jäiset puolukat (säästä pieni määrä kakun päälle), vesi ja sokeri kattilaan. Kiehauta ja keitä noin 3 minuuttia samalla sekoittaen ja survoen puolukat tasaiseksi massaksi. Lisää agar ja keitä vielä vähintään 2 minuutia. Kaada puolukkasurvos välikerroksen päälle. Hyytymiseen kuluu noin 30 minuuttia.
- Koristele valmis kakku piparimuruilla ja muutamalla puolukalla.