Lihansyönti vs kasvissyönti -16 tilastofaktaa syömisestä: Paljonko suomalaiset syövät lihaa keskimäärin, entä kasviksia? Kulutammeko suositusten mukaisesti? Paljonko suomessa on vegaaneja? Mitkä tekijät vaikuttavat elintarvikkeiden ostovalintoihin, vaikuttaako hinta, entä eläinten hyvinvointitiedot?
Tässä vastaukset näihin, ja muutamaan muuhun kysymykseen.
Lihansyönti vs kasvissyönti 16 faktaa syömisestä
Lihankulutus suomessa, erityisesti miehet syövät yli suositusten
1. Suomalainen syö keskimäärin 77 kiloa (kypsentämätöntä luullista) lihaa vuodessa, alle EU:n keskiarvon, joka oli 84.1 kiloa (1).
2. Luuttoman kypsennetyn lihan osuus tästä on noin puolet eli 38.5 kiloa (1).
3. Kaikesta kulutetusta lihasta yli 80 prosenttia oli kotimaista alkuperää. Suurin osa lihan kulutuksesta koostui naudanlihasta (22%), sianlihasta (37%) ja siipikarjasta (37%) (2).
4. Suomalaiset kuluttavat keskimäärin 133 kiloa nestemäisiä maitotuotteita (josta 87 kiloa maitoa),14 kiloa kalaa ja yli 11 kiloa kananmunia vuodessa (3).
5. Punaisen lihan kulutuksessa 500g:n viikkosuositus ylittyi miehillä reippaasti, ollen keskimäärin 740g. Naisilla suositus ei ylittynyt 380g:n kulutuksella (4).
Kasvisten kulutus suomessa alle suositusten
6. Suomalaiset kuluttavat keskimäärin 86 kiloa viljaa, 65 kiloa perunoita, 52 kiloa hedelmiä ja 57 kiloa vihanneksia vuodessa (3).
7. Ainoastaan 14% miehistä ja 22% naisista syö kasviksia suositusten mukaisesti vähintään 500g päivässä. Miehet keskimäärin 360g ja naiset 420g (4).
8. Tuoreita kasviksia useita kertoja päivässä yli 30-vuotiaista naisista söi 17%, ja hedelmiä tai marjoja 21%. Miehillä vastaavat luvut olivat 8% ja 10% (4).
9. Suomalaiset nuoret olivat EU maiden vertailussa häntäpäässä kasvisten syönnissä. Suomalaisista nuorista 56% tytöistä ja 72% pojista ei syönyt päivittäin hedelmiä tai vihanneksia. EU maiden keskiarvo oli tytöillä 44% ja pojilla 52 % (5).
Vegaaneja viisi prosenttia nuorista
10. Suomalaisista 78% syö lihaa vähintään useamman kerran viikossa. Päivittäin tai lähes päivittäin lihaa syö 42% (6).
11. Lihaa noin kerran kuukaudessa syö 10% ja harvemmin kuin kerran kuussa 5% (6).
12. Lihaa ei syö lainkaan 7% (6).
13. Suomen 18-29 vuotiaista nuorista 5 prosenttia on vegaaneja ja 11 prosenttia vegetaristeja (7).
14. Koko väestössä (18-70-vuotiaista) vegaaneja on noin 2 prosenttia, joka on enemmän kuin muissa vertailumaissa (1%, Viro, Saksa, Ruotsi) (7).
Kuluttajille tärkeintä maku
15. Kuluttajakyselyssä elintarvikkeen valinnassa tärkeintä oli maku (89%), hinta (68%), ruoan rakenne (68%) ja ravintoarvo (63%) sekä eläinten hyvinvointitiedot (46%) (7).
16. Kuluttajista hieman yli puolet olisi valmis maksamaan enemmän tuotantoeläinten terveyteen ja hyvinvointiin liittyvistä tekijöistä. Tietojen parempi saatavuus voisi oleellisesti nostaa niiden tärkeyttä ostopäätöksissä (8).
Lähteet:
1https://www.lihatiedotus.fi/tilastotietoa/lihankulutus-euroopassa.html
2https://www.luke.fi/fi/uutiset/punaista-lihaa-tuotetaan-ja-kulutetaan-aiempaa-vahemman
3https://www.luke.fi/fi/uutiset/mita-suomessa-syotiin-vuonna-2023
4 https://thl.fi/tutkimus-ja-kehittaminen/tutkimukset-ja-hankkeet/finravinto-tutkimus/tutkimuksen-tuloksia
5https://iris.who.int/bitstream/handle/10665/332091/9789289055000-eng.pdf?sequence=1&isAllowed=y
6https://www.lihatiedotus.fi/tilastotietoa/lihankulutus-suomessa.html
7https://kehittyvaelintarvike.fi/artikkelit/teemajutut/tiede-tutkimus/maku-ja-hinta-vaikuttavat-ruokaostoksiin-eniten-niin-suomessa-kuin-lahimaissa
8https://kehittyvaelintarvike.fi/artikkelit/teemajutut/tiede-tutkimus/kuluttaja-haluaa-tietoa-liha-ja-maitotuotteistaan-helpossa-muodossa/