Tässä katsauksessa esitellään yleisiä syötäviä papulajikkeita, herneitä ja linssejä.
Katso täältä ideoita palkokasvien käytöstä ruoanlaitossa

12 syötävää papulajia
1. Vihreät pavunpalot (Ransk. Haricots verts, Phaseolus vulgaris)
Ruokakauppojen vihannesosastoilla myytäviä tuoreita vihreitä pavunpalkoja. Palkot korjataan tyypillisesti, kun ne ovat vielä epäkypsiä ja niissä ei ole vielä täysin kehittynyt siemeniä, mikä tekee niistä syötäviä vihreinä vihanneksina.
2. Mustapavut (Phaseolus vulgaris)
Pieni, kiiltävä ja väriltään musta papulaji, jossa on hieman makea maku. Käytetään yleisesti latinalaisamerikkalaisissa ruoissa keitoissa, salaateissa, nachoissa ja burritoissa.
3. Punaiset kidney pavut (Phaseolus vulgaris)
Munuaisen muodon perusteella nimetyillä pavuilla on hieman kiinteä rakenne. Punaiset kidneypavut ovat suosittuja mausteisissa intialaisissa ruoissa, tai meksikolaisissa pataruoissa.
4. Borlotti/Pinto pavut (Phaseolus vulgaris)
Keskikokoiset, pilkulliset pavut, jotka muuttuvat tasaisen beigenvärisiksi keitettäessä. Käytetään usein italialaisissa ja meksikolaisessa keittiöissä burritoissa, tacoissa, muhennoksissa ja laatikkoruoissa.
5. Valkoiset pavut (Phaseolus vulgaris)
Valkoisia papuja on muutamia lajikkeita, joista Navy pavut ovat pieniä ja soikeita ja Cannellini-pavut ovat suurempia ja munuaisen muotoisia. Navy papuja käytetään muunmuassa angloamerikkalaisissa ruoissa kuten Baked Beans resepteissä. Valkoisia kidney papuja kutsutaan cannellinipavuiksi ja niitä käytetään italialaisessa keittiössä keitoissa, dipeissä, salaateissa ja pataruoissa.
6. Limanpapu eli voipapu ( Phaseolus lunatus)
Perusta kotoisin oleva, etelä- ja väliamerikan maissa sekä USA:n etelävaltioissa suosittu papulajike. Sopii keittoihin, salaatteihin, pata- ja laatikkoruokiin.
7. Kikherneet (Cicer arietinum)
Pyöreitä, beigenvärisiä papuja, jotka ovat kiinteitä ja pähkinäisen makuisia. Erityisen suosittu Lähi-idän ja Intian keittiöissä. Käytetään yleisesti hummuksen ja falafelien valmistuksessa.
8. Soijapavut (Glysine max)
Pyöreä ja vihertävän keltainen papu. Käytetään soijamaidon ja tofun valmistuksessa. Ne voidaan myös fermentoida misoksi tai tempehiksi.
9. Fava/ härkäpavut (Vicia faba)
Suuret, litteät ja vihreät pavut, joilla on rikas, pähkinäinen maku. Suosittu Välimeren ja Lähi-idän keittiöissä.
10. Adsuki pavut (Vigna angularis)
Pienet, punaruskeat pavut, joilla on makea maku. Käytetään aasialaisissa jälkiruoissa sekä keitoissa ja riisiruokalajeissa.
11. Lehmänpavut eli mustasilmäpavut (Vigna unguiculata)
Tunnetaan erottuvasta mustasta täplästään. Käytetään yleisesti USA:n etelävaltioiden keittiössä, erityisesti Hoppin’ Johnin kaltaisissa ruoissa (riisi ja mustasilmäpavut). Lisätään salaatteihin, keittoihin ja muhennoksiin.
12. Mungopavut (Vigna radiata)
Pieni vihreä papulajike. Yleisiä aasialaisessa keittiössä, käytetään ruoissa, kuten mung-papukeitossa ja salaateissa, tai ituina voileivissä ja salaateissa.
Herneet ja linssit
13. Linssit (Lens culinaris)
Pienet, linssin muotoiset palkokasvit, joita on eri väreissä, mukaan lukien vihreä, ruskea ja punainen. Käytetään keitoissa, muhennoksissa ja salaateissa.
14. Vihreät herneet (Pisum sativum)
Makeita, pyöreitä herneitä ja palkoja. Käytetään tuoreina salaateissa tai lisukkeena höyrytettynä tai haudutettuna. Voidaan lisätä keittoihin, muhennoksiin ja patoihin. Käytetään soseissa, keitoissa (kuten hernekeitossa) ja pastaruoissa.
15. Kyyhkynherne (Cajanus cajan)
Pienet, soikeat herneet, jotka ovat suosittuja Intian ja Karibian keittiössä. Käytetään yleisesti curryissä, riisiruoissa ja keitoissa.