Matcha on hienoksi jauhettu jauhe, joka on valmistettu vihreän teen lehdistä. Sitä käytetään perinteisesti juomana, sekä ruoanlaitossa ja leivonnassa. Tämä vihreä jauhe on saavuttanut suosiota ympäri maailmaa maun, terveyshyötyjen ja elävän vihreän värinsä ansiosta.
Japanissa matchalla on merkittävä rooli teekulttuurissa ja -rituaaleissa, ja se symboloi harmoniaa, kunnioitusta, puhtautta ja rauhallisuutta.

Vihreä teejauhe sisältää runsaasti antioksidantteja, erityisesti katekiineja, joilla uskotaan olevan erilaisia terveyshyötyjä, kuten oksidatiivisen stressin ja tulehduksen hillitseminen kehossa. Se sisältää myös L-teaniinia, aminohappoa, joka edistää rentoutumista ilman uneliaisuutta.
Kupillisessa matchateetä on keskimäärin 65 mg kofeiinia (kun sekoitetaan 1tl eli 2 g teejauhetta veteen). Kupillisessa kahvia kofeiinia on noin 100 mg.
Matcha -jauheen valmistus ja maku
Teen valmistuksessa käytettävät lehdet kerätään Camellia sinensis -kasvista. Vihreiden teelaatujen valmistus eroaa mustasta teestä siinä, että teelehtien tummuminen eli hapettuminen estetään kuumentamalla tuoreita teelehtiä. Lehdet säilyttävät vihreän värinsä, jonka jälkeen teelehdet kuivatetaan ja murskataan. Matchan valmistuksessa murskatut lehdet jauhetaan vielä hienoksi jauheeksi.
Matcha -teelehtien kasvatus eroaa muista teelaaduista. Tällöin käytetään vain nuoria teekasvin lehtiä kitkeryyden välttämiseksi. Lisäksi teekasveja varjostetaan 3 viikkoa ennen sadonkorjuuta, mikä nostaa teelehtien L-teaniini- ja klorofyllipitoisuutta antaen lehdille syvän vihreän värin ja syvemmän maun. Myös teelehtien varret ja lehtisuonet poistetaan ennen kuivatusta. Näin varmistetaan teejauheen paras mahdollinen laatu.
Matchalla on ainutlaatuinen voimakas umamin maku, joka on sekä ruohoinen että makea, sekä hieman kitkerä. Maku, jauheen väri ja koostumus vaihtelee teen laadun mukaan. Seremonialuokan teejauhe on laadukkainta ja jota usein käytetään perinteisissä japanilaisissa teeseremonioissa. Peruslaatuinen teejauhe on tarkoitettu päivittäiseen käyttöön ja kolmannen laadun teejauhe on tarkoitettu ruoanlaitossa käytettäväksi.
Muita vihreitä teelaatuja
- Sencha: Sencha on Japanin suosituin vihreä tee. Sillä on kirkkaan vihreä väri ja raikas, ruohoinen maku.
- Gyokuro: Gyokuro on korkealaatuinen japanilainen tee. Sillä on kirkkaan vihreä väri ja sitä pidetään yhtenä hienoimmista vihreistä teestä.
- Dragon Well (Longjing): Dragon Well -tee on kiinalainen täyteläinen, maultaan kastanjamainen, ja se on arvostettu laadustaan ja aromistaan.
- Huangshan Maofeng: Tämä tee on peräisin Huangshanin (Yellow Mountain) alueelta, ja siinä on herkkä kukkainen aromi ja makea, tuoksuva maku.
- Bi Luo Chun: Tunnetaan myös nimellä ”Green Snail Spring”. Bi Luo Chun tunnetaan spiraalimaisista lehdistä ja voimakkaasta hedelmäisestä aromista.
- Kukicha (oksatee): Kukicha on valmistettu teekasvin oksista ja varresta, ei lehdistä. Sillä on mieto maku ja ainutlaatuinen ulkonäkö, usein hieman kermainen suutuntuma.
- Genmaicha: Genmaicha on sekoitus vihreää teetä ja paahdettua ruskeaa riisiä. Riisi antaa sille pähkinäisen, paahdetun maun, luoden rauhoittavan ja lämmittävän juoman.
- Jasmine Green Tea: Tämä kiinalainen tee on valmistettu lisäämällä teehen jasmiinin kukkia, jolloin saadaan tuoksuva ja aromaattinen sekoitus. Siitä nautitaan usein sen rauhoittavien ominaisuuksien vuoksi.
Valmista Matcha-tee
Juomaa voi nauttia sekä kuumana että kylmänä, mutta teejauhe liukenee kunnolla vain kuumennettuun (80°C) veteen. Siksi on suositeltavaa valmistaa tee kuumaan veteen ennen sen jäähdyttämistä.
Resepti
- 1 tl (2 g ) matchajauhetta
- 2.4 dl kuumaa vettä (tai kasvimaitoa*)
Mittaa teejauhe kuppiin, kaada kuumennettu neste kuppiin, ja vispaa edestakaisin kunnes tee vaahtoaa.
*Jos pidät juomastasi makeana, liuota teejauhe kuumennettuun kasvimaitoon tai lisää maitotilkka valmiiseen teehen. Maito peittää katkeruuden, jota jotkut pitävät epämiellyttävänä. Makeampi maku voi myös olla houkuttelevampi, jos et ole tottunut juomaan vihreää teetä yleensä.