Matcha on hienoksi jauhettu jauhe, joka on valmistettu vihreän teen lehdistä. Sitä käytetään perinteisesti juomana, sekä ruoanlaitossa ja leivonnassa. Matcha on saavuttanut suosiota ympäri maailmaa maun, terveyshyötyjen ja elävän vihreän värinsä ansiosta.
Japanissa matchalla on merkittävä rooli teekulttuurissa ja -rituaaleissa, ja se symboloi harmoniaa, kunnioitusta, puhtautta ja rauhallisuutta.
Matcha sisältää runsaasti antioksidantteja, erityisesti katekiineja, joilla uskotaan olevan erilaisia terveyshyötyjä, kuten oksidatiivisen stressin ja tulehduksen hillitseminen kehossa. Matcha sisältää L-teaniinia, aminohappoa, joka edistää rentoutumista ilman uneliaisuutta.
Matcha sisältää sisältää keskimäärin 65 mg kofeiinia (per 2 g/ 1 tl) , kun kupillisessa kahvia kofeiinia on noin 100 mg. Matchassa on myös vitamiineja, kivennäisaineita ja kuituja.
Matcha -jauheen valmistus ja maku
Teen valmistuksessa käytettävät lehdet kerätään Camellia sinensis -kasvista. Matchan ja muiden vihreiden teelaatujen valmistus eroaa mustasta teetä siinä, että teelehtien tummuminen eli hapettuminen estetään kuumentamalla tuoreita teelehtiä. Lehdet säilyttävät vihreän värinsä, jonka jälkeen teelehdet kuivatetaan ja murskataan. Matchan valmistuksessa murskatut lehdet jauhetaan vielä hienoksi jauheeksi.
Matcha -teelehtien kasvatus eroaa muista teelaaduista. Matcha -jauheeseen käytetään vain nuoria teekasvin lehtiä kitkeryyden välttämiseksi. Lisäksi teekasveja varjostetaan 3 viikkoa ennen sadonkorjuuta, mikä nostaa teelehtien L-teaniini- ja klorofyllipitoisuutta antaen lehdille syvän vihreän värin ja syvemmän maun. Myös teelehtien varret ja lehtisuonet poistetaan ennen kuivatusta. Näin varmistetaan matcha-jauheen paras mahdollinen laatu.
Matcha-jauheella on ainutlaatuinen voimakas umamin maku, joka on sekä ruohoinen että makea, sekä hieman katkera. Maku, jauheen väri ja koostumus vaihtelee teen laadun mukaan. Seremonialuokan matcha on laadukkainta ja jota usein käytetään perinteisissä japanilaisissa teeseremonioissa. Peruslaatuinen matcha on tarkoitettu päivittäiseen käyttöön teenä ja kolmannen laadun matcha on tarkoitettu ruoanlaitossa käytettäväksi.
Matcha-tee
Matchaa voi nauttia sekä kuumana että kylmänä, mutta matchajauhe liukenee kunnolla vain kuumennettuun (80°C) veteen. Siksi on suositeltavaa valmistaa matcha-tee kuumaan veteen ennen sen jäähdyttämistä.
Matcha tee
- 1 tl (2 g ) matchajauhetta
- 2.4 dl kuumaa vettä tai kasvimaitoa*
Mittaa matcha jauhe kuppiin, kaada kuumennettu neste kuppiin, ja vispaa edestakaisin kunnes tee vaahtoaa.
*Jos pidät juomastasi makeana, liuota matcha-jauhe kasvimaitoon. Maito peittää katkeruuden, jota jotkut pitävät matchassa epämiellyttävänä. Makeampi maku voi myös olla houkuttelevampi, jos et ole tottunut juomaan vihreää teetä yleensä. Jos pidät vihreän teen mausta, ja haluat kitkerämmän juoman, jossa ei ole makeutta, tai et käytä maitojuomia, sekoita matcha-jauhe veteen.