Tasapainoinen ruokavalio, joka sisältää riittävästi proteiinia, on elintärkeää yleisen terveyden kannalta. Vegaanin kasviproteiinin lähteet ovat palkokasveja, jyviä, pähkinöitä siemeniä ja vihanneksia.
Keho tuottaa itse yksitoista kehomme tarvitsemasta 20 aminohaposta, loput aminohapoista (9) saadaan ruoasta. Useimmat aikuiset tarvitsevat keskimäärin noin 1.2 g proteiinia painokiloa kohden päivässä. Tämä tarkoittaa 70-kiloisella 84 g proteiinin saantia päivässä. Ikä, sukupuoli ja fyysinen aktiivisuus vaikuttavat proteiinintarpeeseen.
Kasviperäinen ravinto sisältävät proteiinien ohella usein runsaasti lisäravinteita, kuten vitamiineja, kivennäisaineita, kuituja ja antioksidantteja. Kasviproteiinit sisältävät myös vähemmän tyydyttyneitä rasvoja ja enemmän terveellisiä rasvoja.
____________________________________________________________________________________________________
Pavut, linssit ja herneet ovat erinomaisia vegaanin kasviproteiinin lähteitä.
Käyttö: Keitoissa, pataruoissa, salaateissa, jauhoina leivonnassa, muhennoksissa, dipeissä ja levitteissä
Proteiinipitoisuus per 100 g (kuivattuna):
__________________________________________________________________________________________________
Viljat ovat merkittävä proteiinin lähde. Täysviljatuotteissa on lisäksi enemmän kuituja, vitamiineja, kivennäisaineita ja muita ravintoaineita.
Käyttö: Keitettynä, jauhoina leivonnassa
Proteiinipitoisuus per 100 g (kuivattuna):
____________________________________________________________________________________________
Soija on erinomainen vegaanin kasviproteiinin lähde. Se sisältää kaikki yhdeksän välttämätöntä aminohappoa, mikä tekee siitä täydellisen proteiinin.
Käyttö: Koostumuksesta riippuen paistettuna, leivonnassa, juomissa, mausteena
Proteiinipitoisuus per 100 g:
___________________________________________________________________________________________
Pähkinät ja siemenet sisältävät runsaasti proteiinia ja terveellisiä rasvoja.
Käyttö: Lisättynä kokonaisena, rouheena tai tahnana ruokaan, välipalana sellaisenaan
Proteiinipitoisuus per 100 g:
_________________________________________________________________________________________________
Seitan on kasvipohjainen proteiini, joka on valmistettu vehnägluteenista. Seitanin valmistamiseksi gluteenijauho sekoitetaan veteen taikinaksi, joka sitten vaivataan ja huuhdellaan tärkkelyksen poistamiseksi, jolloin jäljelle jää tahmeaa proteiinipitoista ainetta.
Käyttö: Lihankorvikkeena
Proteiinipitoisuus per 100g:
______________________________________________________________________________________________________
Vaikka ne sisältävät yleensä vähemmän proteiinia kuin palkokasvit ja jyvät, jotkin vihannekset kuten parsakaali, maissi, pinaatti ja ruusukaali, ja sienet tuovat silti arvokasta proteiinia ruokavalioon.
Käyttö: Keitettynä, höyrytettynä, paistettuna, raakana salaateissa
Proteiinipitoisuus per 100g (tuore)
___________________________________________________________________________________________________
Taulukon proteiiniarvot ovat viitteellisiä, täsmälliset tiedot löydät tuotteen pakkauksesta. Lähteet: Fineli, USDA