Ilmainen toimitus yli 59€ | Toimitusmaksu alkaen 5.90€ | Saapuu 2-3 arkipäivän kuluessa

Koti - Artikkelit - Mitä on matcha tee?

Mitä on matcha tee?

Picture of Anna
Anna
Hei. Olen Anna, sisällöntuottaja, joka rakastaa kokata, ja kokeilla reseptejä ja makuja eri puolilta maailmaa. Ruoanlaitossa minulle tärkeää on helppous, terveellisyys, monipuolisuus ja ennen kaikkea hyvä maku.
Mistä voit ostaa ainesosia?​
Lisää reseptejä löydät täältä

Matcha on hienoksi jauhettu jauhe, joka on valmistettu vihreän teen lehdistä. Sitä käytetään perinteisesti juomana, sekä ruoanlaitossa ja leivonnassa. Tämä vihreä jauhe on saavuttanut suosiota ympäri maailmaa maun, terveyshyötyjen ja elävän vihreän värinsä ansiosta.

Japanissa matchalla on merkittävä rooli teekulttuurissa ja -rituaaleissa, ja se symboloi harmoniaa, kunnioitusta, puhtautta ja rauhallisuutta.

Matcha
Perinteinen valmistustapa: kuuma vesi ja teejauhe vatkataan yhteen käyttämällä bambuvispilää, kunnes saadaan vaahtoava koostumus.

Vihreä teejauhe sisältää runsaasti antioksidantteja, erityisesti katekiineja, joilla uskotaan olevan erilaisia ​​terveyshyötyjä, kuten oksidatiivisen stressin ja tulehduksen hillitseminen kehossa. Se sisältää myös L-teaniinia, aminohappoa, joka edistää rentoutumista ilman uneliaisuutta.

Kupillisessa matchateetä on keskimäärin 65 mg kofeiinia (kun sekoitetaan 1tl eli 2 g teejauhetta veteen), kun kupillisessa kahvia kofeiinia on noin 100 mg.


Matcha -jauheen valmistus ja maku

Teen valmistuksessa käytettävät lehdet kerätään Camellia sinensis -kasvista. Vihreiden teelaatujen valmistus eroaa mustasta teestä siinä, että teelehtien tummuminen eli hapettuminen estetään kuumentamalla tuoreita teelehtiä. Lehdet säilyttävät vihreän värinsä, jonka jälkeen teelehdet kuivatetaan ja murskataan. Matchan valmistuksessa murskatut lehdet jauhetaan vielä hienoksi jauheeksi.

matcha teelehdet
Matchatee

Matcha -teelehtien kasvatus eroaa muista teelaaduista. Tällöin käytetään vain nuoria teekasvin lehtiä kitkeryyden välttämiseksi. Lisäksi teekasveja varjostetaan 3 viikkoa ennen sadonkorjuuta, mikä nostaa teelehtien L-teaniini- ja klorofyllipitoisuutta antaen lehdille syvän vihreän värin ja syvemmän maun. Myös teelehtien varret ja lehtisuonet poistetaan ennen kuivatusta. Näin varmistetaan teejauheen paras mahdollinen laatu.

Matchajäätelö
Matchakakku

Matchalla on ainutlaatuinen voimakas umamin maku, joka on sekä ruohoinen että makea, sekä hieman kitkerä. Maku, jauheen väri ja koostumus vaihtelee teen laadun mukaan. Seremonialuokan teejauhe on laadukkainta ja jota usein käytetään perinteisissä japanilaisissa teeseremonioissa. Peruslaatuinen teejauhe on tarkoitettu päivittäiseen käyttöön teenä ja kolmannen laadun teejauhe on tarkoitettu ruoanlaitossa käytettäväksi.

Valmista Matcha-tee

Juomaa voi nauttia sekä kuumana että kylmänä, mutta teejauhe liukenee kunnolla vain kuumennettuun (80°C) veteen. Siksi on suositeltavaa valmistaa tee kuumaan veteen ennen sen jäähdyttämistä.

Resepti

  • 1 tl (2 g ) matchajauhetta
  • 2.4 dl kuumaa vettä (tai kasvimaitoa*)

Mittaa teejauhe kuppiin, kaada kuumennettu neste kuppiin, ja vispaa edestakaisin kunnes tee vaahtoaa.

*Jos pidät juomastasi makeana, liuota teejauhe kuumennettuun kasvimaitoon tai lisää maitotilkka valmiiseen teehen. Maito peittää katkeruuden, jota jotkut pitävät epämiellyttävänä. Makeampi maku voi myös olla houkuttelevampi, jos et ole tottunut juomaan vihreää teetä yleensä.

Matcha