Nuudeleita on monenlaisia, ja jokaisella on ainutlaatuinen maku, koostumus ja alueellinen merkitys ruoanlaitossa. Nuudelit -vertailuun otettiin yleisimpiä nuudelityyppejä aasian keittiöistä.
Vegaaneille sopivat nuudelit
Suurin osa nuudeleistä eivät sisällä eläinperäisiä ainesosia. Munista valmistetut munanuudelit ovat poikkeus. Joissain pikanuudeleissa tai valmiiksi maustetuissa nuudeleissa mukana tulevan tai käytetyn mausteseoksen joukossa voi olla eläinperäisiä ainesosia, joten vegaanin on syytä tarkistaa mausteseoksen sisältö.
Nuudelien valmistus
Nuudelien kypsentäminen tapahtuu tyypillisesti joko keittämällä tai hauduttamalla. Keittämällä valmistetut nuudelit kypsytetään kiehuvassa vedessä muutaman minuutin ajan. Hauduttamalla kypsyvät nuudelit laitetaan kulhoon, ja kiehuva vesi kaadetaan nuudelien päälle ja jätetään muutamaksi minuutiksi odottamaan. Lopuksi sekä keittämällä että hauduttamalla valmistetut nuudelit huuhdellaan kylmän veden alla, jolla estetään nuudelien paakkuuntuminen. Nuudelia voi tämän jälkeen paistaa, lisätä keittoihin tai salaatteihin tai syödä sellaisenaan tai lisukkeena.
Eri nuudelityypit ja niiden kulinaarinen käyttö
- Riisinuudelit
Valmistetaan riisijauhoista. Riisinuudelit ovat gluteenittomia, joten ne sopivat gluteeniherkille ja keliaakikoille. Riisinuudelit kypsytetään hauduttamalla.
+/- Hyvin neutraalin makuinen nuudeli, jota on leveänä versiona helppo käsitellä. Saattaa kuitenkin paakkuuntua herkästi.
Kulinaarinen käyttö: Riisinuudelit ovat perusainesosa useissa aasialaisissa keittiöissä, erityisesti Thaimaasta, Vietnamista ja Kiinasta peräisin olevissa ruoissa. Riisinuudelit voivat vaihdella paksuudeltaan, leveydeltään ja koostumukseltaan, ja niitä käytetään usein paistettuna, keitoissa ja salaateissa. Käytetään yleisesti thaimaalaisissa ruoissa (kuten Pad Thai) ja vietnamilaisissa Pho-keitoissa.
- Soba nuudelit
Valmistetaan tattarijauhosta tai tattarijauhon ja vehnäjauhon seoksesta. Japanilainen nuudeli, jolla on tattarista lähtöisin oleva pähkinäinen maku ja tummempi väri verrattuna vehnäpohjaisiin nuudeleihin. Soba-nuudelit ovat tyypillisesti ohuita ja pitkiä. Valmistetaan keittämällä kiehuvassa vedessä muutamia minutteja.
+/- Sobanuudeleissa on erottuva tattarin maku. Nuudelia on helppo käsitellä, tosin se on rakenteeltaan hauraampaa kuin monet muut nuudelilaadut.
Kulinaarinen käyttö: Voidaan tarjoilla kylmänä tai kuumana. Soba-nuudeleita nautitaan erilaisissa ruoissa, kuten soba-keitossa (jossa nuudelit tarjoillaan kuumassa liemessä) tai zaru sobassa (jossa kylmät soba-nuudelit tarjoillaan bambutarjottimella dippikastikkeen kanssa). Soba-nuudeleiden kanssa tarjotaan usein kevätsipulia, noria (merilevää) ja wasabia. Ne ovat suosittuja maun lisäksi myös terveysvaikutustensa vuoksi, sillä tattari on hyvä proteiinin, ravintokuidun sekä erilaisten vitamiinien ja kivennäisaineiden lähde.
- Udon-nuudelit
Valmistetaan vehnäjauhosta. Udon-nuudelit ovat paksuja, pureskeltavia japanilaisia nuudeleita. Kypsennetään keittämällä.
+/- Paksuna nuudelina se kestää hyvin käsittelyä ja on ruokaisa.
Kulinaarinen käyttö: Udon nuudelit ovat japanilaisen keittiön suosittu lisuke, ja ne tunnetaan runsaasta koostumuksestaan ja kyvystään imeä makuja maustekastikkeista tai liemistä. Udon nuudeleita voidaan käyttää erilaisiin ruokiin, kuten paistettuna wokkeihin, keittoihin ja salaatteihin. Nuudelit voidaan nauttia kuumana tai kylmänä, usein suolaisen liemen tai dippikastikkeen kanssa. Yleisiä udon-ruokien täytteitä ovat tempura, tofu, sienet ja erilaiset proteiinit, kuten tofu.
- Somen-nuudelit
Valmistetaan puhdistetusta vehnäjauhosta. Somen nuudelit ovat japanilaisia tyypillisesti ohuita nuudeleita. Somen nuudelit valmistetaan keittämällä niitä kiehuvassa vedessä muutamia minuutteja.
+/- Somen nuudelit muistuttavat hieman ramen -nuudeleita, ne ovat kuitekin ohuempia ja vaaleampia ja vähemmän sitkeitä.
Kulinaarinen käyttö: Somen tarjoillaan yleensä kylmänä, etenkin kuumina kesäkuukausina, ja siihen liittyy usein tsuyu-niminen dippikastike, joka on valmistettu dashista, soijakastikkeesta ja mirinistä. Somen nuudeleita nautitaan usein erilaisissa ruoissa kuten somen-salaatissa vihannesten ja kastikkeen kanssa, nuudelikeitoissa, ja paistettuna.
- Ramen-nuudelit
Valmistetaan neljästä pääainesosasta: vehnäjauhosta, vedestä, suolasta ja kansuista (emäksinen kivennäisvesi, joka antaa nuudeleille niiden erottuvan rakenteen ja värin).
Ramen nuudelit, jotka voivat olla kuivana kierteisiä tai suoria, tarjoillaan tyypillisesti liemessä erilaisilla mausteilla ja ruoka-aineksilla. Ramen-nuudelit ovat peräisin Japanista, vaikka niillä onkin kiinalaiset juuret. Ne ovat tyypillisesti ohuita ja niillä on sitkeä rakenne. Ramen valmistetaan keittämällä nuudeleita kiehuvassa vedessä muutamia minuutteja.
+/- Ramen nuudeleita on helppo käsitellä sitkeytensä ansiosta, ne eivät myöskään paakkuunnu helposti.
Kulinaarinen käyttö: Ramen tarjoillaan usein rikkaassa, maukkaassa liemessä, joka voidaan valmistaa useista ainesosista, kuten merilevästä, kevätsipulista ja proteiininlähteestä. Ramenista on monia alueellisia muunnelmia kaikkialla Japanissa, ja jokaisella alueella on usein oma ainutlaatuinen liemi- ja ainestyylinsä. Joitakin suosittuja ramen-tyyppejä ovat shoyu (soijakastikepohjainen), miso (fermentoitu soijapaputahna-pohjainen), tonkotsu (sianlihaliemipohjainen) ja shio (suolapohjainen).
Tuoreiden ja kuivattujen ramen-nuudeleiden lisäksi pikaramenista on tullut suosittu maailmanlaajuisesti. Pikaramen tunnetaan maukkaudestaan ja valmistusnopeudesta. Pikaramen -nuudelit myydään tyypillisesti maustepakkauksen kanssa.
- Shirataki-nuudelit
Valmistettu konjac-kasvin mukuloista saatavasta glukomannaanista. Shiratakinuudelit ovat erittäin vähäkalorisia ja vähän hiilihydraatteja sisältäviä, mikä tekee niistä suositun dieettiruoan. Ne ovat myös gluteenittomia ja sopivat keliaakikoille.
+/- Shirataki nuudelit ovat läpikuultavia kuten lasinuudelit, mutta paksumman rakenteensa vuoksi ruokaisampia. Hyytelömäinen rakenne tuo erikoisen suutuntuman nuudeliin.
Kulinaarinen käyttö: Shirataki-nuudeleita myydään usein kypsänä valmiiksi annospakattuna. Tyypillisesti nuudelit huuhdellaan ennen käyttöä pakkausnesteen poistamiseksi, ja ne ovat valmiita käytettäväksi erilaisissa ruoissa, paistettuna tai keitoissa. Vaikka niillä on itsessään mieto maku, ne imevät itseensä kastikkeiden ja valmistusaineiden maut.
- Lasinuudelit
Valmistettu tyypillisesti mungopavun tärkkelyksestä, mutta niitä voidaan valmistaa myös muista ainesosista, kuten bataatista tai tapiokasta. Lasinuudelit ovat gluteenittomia.
Lasinuudelit ovat ohuita, läpinäkyviä nuudeleita. Kypsennettynä lasinuudeleista tulee pehmeitä ja sitkeitä, ja ne tunnetaan kyvystään imeä makuja liemistä joissa ne valmistetaan. Nuudelit kypsytetään hauduttamalla nuudeleita muutama minuutti kuumassa vedessä.
+/- Lasinuudelit ovat hyvin ohuita ja miedonmakuisia, mutta ne imevät todella tehokkaasti makuja liemistä ja kastikkeista. Läpikuultava, hyytelömäinen ja ohut rakenne voi tuntua suomalaiseen makuun erikoiselta.
Kulinaarinen käyttö: Näitä nuudeleita käytetään yleisesti erilaisissa aasialaisissa keittiöissä, mukaan lukien kiinalaiset, korealaiset, thaimaalaiset ja vietnamilaiset ruoat. Niitä voidaan käyttää keittoissa, kevätkääryleissä ja salaateissa. Lasinuudelit ovat suosittuja ainutlaatuisen koostumuksensa ja monipuolisuutensa vuoksi useissa resepteissä.
- Riisivermiselli-nuudelit
Valmistettu riisijauhosta. Riisivermisellinuudelit ovat gluteenittomia, ohuita, kevyitä nuudeleita. Ne ovat perusainesosa useissa aasialaisissa keittiöissä, erityisesti vietnamilaisessa, thaimaalaisessa ja kiinalaisessa ruoanlaitossa. Nuudeleilla on herkkä rakenne, ja ne kypsyvät nopeasti, tyypillisesti muutamassa minuutissa kuumassa vedessä haudutettuna.
+/- Riisivermisellinuudelit ovat ohuempia kuin riisinuudelit ja riisinuudelien tapaan voivat paakkuuntua. Mieto maku ja rakenne sopii moneen ruokaan.
Kulinaarinen käyttö: Riisivermiselli nuudeleita käytetään yleisesti muun muassa kylmissä salaateissa, tuoreissa kevätkääryleistä tai lisukkeena. Vermiselliä voidaan paistaa vihannesten, proteiinien ja kastikkeiden kanssa nopeita aterioita varten. Niiden keveys tekee niistä loistavan lisäyksen sekä kuumiin keittoihin että kylmiin salaatteihin.
- Tapioka nuudelit
Valmistettu tapiokajauhosta, jota saadaan maniokkikasvin tärkkelyspitoisista mukuloista. Nämä nuudelit ovat gluteenittomia. Tapiokanuudelit valmistetaan keittämällä nuudeleita joitakin minuutteja kiehuvassa vedessä.
+/- Ulkonäkö hyvin samanlainen kuin riisinuudeleissa, mieto maku. Helppo käsitellä ja ei paakkuunnu kovin helposti.
Kulinaarinen käyttö: Tapiokanuudelit imevät makuja hyvin, joten ne soveltuvat monipuolisesti paistettuna, keittoihin ja salaatteihin. Voidaan käyttää riisinuudelien tilalla monissa resepteissä.