Tutkitaanpa herkullisia tapoja hyödyntää palkokasvit ruoanlaitossa sekä niiden kypsennysohjeet. Palkokasvit eli pavut linssit ja herneet ovat ruokakulttuureissa ympäri maailmaa, ja niitä ei tunneta pelkästään ravintoarvonsa, vaan myös niiden monipuolisuuden vuoksi.
Palkokasvit ruoanlaitossa
1. Keitot ja muhennokset: Kokeile runsasta papukeittoa, hernekeittoa tai klassista minestronea vegaanisena. Lisää kypsät pavut, herneet tai linssit kattilaan, vihannesten, liemen ja mausteiden kanssa, ja keitä täyteläiseksi.
2. Salaatit: Jos haluat proteiinipitoisen runsaan salaatin, sekoita yhteen kypsät pavut, kurkkua, tomaattia, paprikaa tai muita kasviksia. Lisää ruokaisuutta salaattiin lisäämällä riisiä, pastaa tai kvinoaa.
3. Dipit ja levitteet: Sekoita keitetyt pavut valkosipulin, sitruunamehun ja oliiviöljyn kanssa tasaiseksi hummukseksi. Kokeile erilaisia papuja dipeissä ja luo erilaisia makuyhdistelmiä.

4. Pataruoat, kastikkeet ja curryt: Pavut sopivat erinomaisesti mausteisiin curry-ruokiin, kastikkeisiin ja pataruokiin.
5. Pastat, riisiruoat, kuskus ja kvinoa: Lisää papuja ja linssejä riisin, kuskusin, kvinoan tai pastan lisukkeeksi.
6. Pyörykät ja pihvit: Jauha pavut ja leivo pihvejä ja pyöryköitä
7. Tacot (fajitat) ja burritot: Pavut ovat monien meksikolaisten ruokien perusaine. Käytä kypsiä papuja tacojen tai burritojen täytteenä. Ne sopivat loistavasti yhteen avokadon ja salsan kanssa.
Papujen, herneiden ja linssien käsittely ja kypsennys
Tuoreet ja kuivatut pavut (ja kuivatut herneet) tulee käsitellä lektiinin hajottamiseksi. Lektiini on kasveissa esiintyvää proteiinia, joka voi aiheuttaa myrkytysoireita ja tuhoutuu tehokkaasti vain kuumentamalla1. Kuivatut pavut (ja herneet) käsitellään huuhtelemalla ne ensin vedellä, jonka jälkeen papuja liotetaan yön yli vesikulhossa. Pavuista valutetaan vesi liotuksen jälkeen ja siirretään kattilaan. Pavut peitetään vedellä (noin kolme kertaa papujen tilavuus) ja kiehautetaan. Papuja haudutetaan kypsiksi n. 30 min -1.5 tuntia2 paputyypistä riippuen.
Linssejä ei välttämättä tarvitse liottaa, mutta ne on kypsennettävä keittämällä.
Säilyketuotteet ovat käyttövalmiita sellaisenaan, huuhtominen riittää.
1Seuraa aina pakkauksen mukana tulevia ohjeita papujen, linssien ja herneiden käsittelyssä.
2Katso tarkemmat käsittelyohjeet kuivatuille pavuille ja herneille https://www.ruokavirasto.fi/elintarvikkeet/elintarvikeala/pakkausmerkinnat-ja-markkinointi/pakolliset-elintarviketiedot/kayttoohje-ja-varoitusmerkinta/pavut/