Ilmainen toimitus yli 59€ | 100% vegaaninen | 305+ tuotetta

Search
Search
Koti - Artikkelit - Palkokasvit ruoanlaitossa – 7 herkullista valmistustapaa ja kypsennysohjeet
papudippejä

Palkokasvit ruoanlaitossa – 7 herkullista valmistustapaa ja kypsennysohjeet

Picture of Anna
Anna
Hei. Olen Anna, sisällöntuottaja, joka rakastaa kokata, ja kokeilla reseptejä ja makuja eri puolilta maailmaa. Ruoanlaitossa minulle tärkeää on helppous, terveellisyys, monipuolisuus ja ennen kaikkea hyvä maku.
Mistä voit ostaa ainesosia?​
Lisää reseptejä löydät täältä

Tutkitaanpa herkullisia tapoja hyödyntää palkokasvit ruoanlaitossa sekä niiden kypsennysohjeet. Palkokasvit eli pavut linssit ja herneet ovat ruokakulttuureissa ympäri maailmaa, ja niitä ei tunneta pelkästään ravintoarvonsa, vaan myös niiden monipuolisuuden vuoksi.

Palkokasvit ruoanlaitossa
Musta-, pinto- ja vihreän pavunpalkoja

Palkokasvit ruoanlaitossa

1. Keitot ja muhennokset: Kokeile runsasta papukeittoa, hernekeittoa tai klassista minestronea vegaanisena. Lisää kypsät pavut, herneet tai linssit kattilaan, vihannesten, liemen ja mausteiden kanssa, ja keitä täyteläiseksi.

hernekeitto
Hernekeitto
papumuhennos
Papumuhennos

2. Salaatit: Jos haluat proteiinipitoisen runsaan salaatin, sekoita yhteen kypsät pavut, kurkkua, tomaattia, paprikaa tai muita kasviksia. Lisää ruokaisuutta salaattiin lisäämällä riisiä, pastaa tai kvinoaa.

papusalaatti
Lisukesalaatti pavuilla
pavut
Papu-omenasalaatti

3. Dipit ja levitteet: Sekoita keitetyt pavut valkosipulin, sitruunamehun ja oliiviöljyn kanssa tasaiseksi hummukseksi. Kokeile erilaisia papuja dipeissä ja luo erilaisia makuyhdistelmiä.

papudippi
Papudippejä

4. Pataruoat, kastikkeet ja curryt: Pavut sopivat erinomaisesti mausteisiin curry-ruokiin, kastikkeisiin ja pataruokiin.

5. Pastat, riisiruoat, kuskus ja kvinoa: Lisää papuja ja linssejä riisin, kuskusin, kvinoan tai pastan lisukkeeksi.

pavut
Linssikastike riisillä
pavut
Papupaella
papupasta
Pestopasta pavuilla ja vegaanisella juustolla

6. Pyörykät ja pihvit: Jauha pavut ja leivo pihvejä ja pyöryköitä

Kasvispihvi
Kasvispapupihvit

7. Tacot (fajitat) ja burritot: Pavut ovat monien meksikolaisten ruokien perusaine. Käytä kypsiä papuja tacojen tai burritojen täytteenä. Ne sopivat loistavasti yhteen avokadon ja salsan kanssa.

papuburrito
Tortilla paputäytteellä ja nachoja

Papujen, herneiden ja linssien käsittely ja kypsennys

Tuoreet ja kuivatut pavut (ja kuivatut herneet) tulee käsitellä lektiinin hajottamiseksi. Lektiini on kasveissa esiintyvää proteiinia, joka voi aiheuttaa myrkytysoireita ja tuhoutuu tehokkaasti vain kuumentamalla1. Kuivatut pavut (ja herneet) käsitellään huuhtelemalla ne ensin vedellä, jonka jälkeen papuja liotetaan yön yli vesikulhossa. Pavuista valutetaan vesi liotuksen jälkeen ja siirretään kattilaan. Pavut peitetään vedellä (noin kolme kertaa papujen tilavuus) ja kiehautetaan. Papuja haudutetaan kypsiksi n. 30 min -1.5 tuntia2 paputyypistä riippuen.

Linssejä ei välttämättä tarvitse liottaa, mutta ne on kypsennettävä keittämällä.

Säilyketuotteet ovat käyttövalmiita sellaisenaan, huuhtominen riittää.

härkäpavut
Palkokasvit ruoanlaitossa: härkäpavut

1Seuraa aina pakkauksen mukana tulevia ohjeita papujen, linssien ja herneiden käsittelyssä.

2Katso tarkemmat käsittelyohjeet kuivatuille pavuille ja herneille https://www.ruokavirasto.fi/elintarvikkeet/elintarvikeala/pakkausmerkinnat-ja-markkinointi/pakolliset-elintarviketiedot/kayttoohje-ja-varoitusmerkinta/pavut/