Ilmainen toimitus yli 59€ | Toimitusmaksu alkaen 5.90€ | Saapuu 2-3 arkipäivän kuluessa

Koti - Artikkelit - Vegaanin ruokalasku -5 tapaa säästää
vegaani ruokalasku

Vegaanin ruokalasku -5 tapaa säästää

Picture of Anna
Anna
Hei. Olen Anna, sisällöntuottaja, joka rakastaa kokata, ja kokeilla reseptejä ja makuja eri puolilta maailmaa. Ruoanlaitossa minulle tärkeää on helppous, terveellisyys, monipuolisuus ja ennen kaikkea hyvä maku.
Mistä voit ostaa ainesosia?​
Lisää reseptejä löydät täältä

Tässä artikkelissa on joitain näkemyksiä siihen , millä asioilla voidaan vaikuttaa vegaanin ruokalaskuun.

vegaanin ruokalasku

Vegaanin ruokalaskuun vaikuttavia tekijöitä

1. Edulliset perustuotteet ja kausivihannekset

Pakattuja ja prosessoituja vegaanisten tuotteiden, kuten valmisruoat, kasvipohjaiset lihankorvikkeet, kasvimaitotuotteet ja välipalat, voivat olla kalliimpia kuin ei-vegaaniset vastineet.

Toisaalta ei-prosessoidut elintarvikkeet – kuten jyvät, palkokasvit, ja jotkin hedelmät ja vihannekset – voivat olla todella edullisia. Vegaanin perustuotteet, kuten riisi, pavut, linssit, kaura ja kausivihannekset voivat siis muodostaa perustan kustannustehokkaalle vegaaniruokavaliolle.

Hinnakkaammat marjat, hedelmät ja vihannekset voi mahdollisuuksien mukaan korvata edullisemmilla pakasteilla.

2. Kerää ja valmista itse, säilö tai pakasta tarvittaessa

Kerää kesäkaudella itse sieniä, marjoja ja syötäviä luonnonkasveja.

Kasvata kasviksia itse. Jos sinulla ei ole kasvimaata esimerkiksi yrttien kasvattaminen ikkunalaudallakin onnistuu.

Valmista kasviproteiininlähteitä kuten seitania ja tofua itse.

Tee itse vegaanisia karkkeja, leipää ja kakkuja sen sijaan, että ostaisit niitä valmiina.

Hyödynnä säilöntamenetelmiä kuten sokerisäilöntä (hillot) ja etikkasäilöntä (vihannekset, kasvikset, sienet) ja pakasta. Pakastaminen sopii moneen, poikkeuksena hyvin vesipitoiset kasvikset (vesimeloni, salaatinlehdet ja kurkku) sekä jotkin kasvimaitotuotteet, joiden rakenne voi muuttua.

3. Ateriasuunnittelu

Aterioiden valmistaminen kotona on yleensä aina taloudellisempaa sekä auttaa minimoimaan jätettä.

Valmista koko viikon lounasateriat kerralla ja pakasta uudelleenkäytettäviin rasioihin, tällöin ruoanlaitto ei vie kohtuuttomasti aikaa kiireisestä päivästä. Työpaikan lounasravintolan sijasta tuo oma lounaasi ja välipalat mukana.

4. Tarjoukset ja isommat pakkauskoot

Osta suurempia määriä kerralla isommissa pakkauksissa erityisesti tuotteita, jotka säilyvät hyvin (kuten kuivatuotteet).

Osta hävikkiruokaa, seuraa tarjouksia.

5. Tilaa netistä ja säästä aikaa

Säästät aikaa keskittämällä ostokset verkkokauppoihin, jolloin saat ruokatarvikkeesi valmiiksi kerättynä ja kotiinkuljetettuna.

Netistä tilaamalla saat myös monipuolisemman valikoiman tuotteita mitä lähikaupastasi ei välttämättä löydy ja näet selkeämmin kokonaisostoksesi hinnan ja tarjoukset.