Vegaaninen juustokakku syntyy kun maitotuotteet ja liivate korvataan kasvivaihtoehdoilla. Kakku hyydytetään agar agar-jauheen avulla. Kakun pohjan voi tehdä mistä tahansa vegaanisista kekseistä yhdistettynä vegaaniseen margariiniin tai kookosöljyyn. Tuorejuusto ja kerma korvataan pehmeällä tofulla, kasvikermalla ja kasvimaidolla. Kakun ylin kerros valmistuu soseutetusta pakastemansikasta.
Kakun valmistamiseen tarvitaan n. 18 cm halkaisijan irtopohjavuoka. Voit myös jakaa kakun neljään osaan ja koota kakun komponentit suoraan tarjoilulaseihin tai jälkiruokakulhoihin.
Keksipohja
Juustokakun valmistus aloitetaan pohjasta. Vegaaniset keksit (tässä esimerkissä käytettin vegaanisia kaurakeksejä) murustetaan. Kätevimmin keksien murskaus sujuu pakastuspussin sisällä kaulimella painellen. Kun keksi on murustettu, sulata vegaaninen margariini mikrossa ja yhdistä keksinmurujen kanssa kulhossa. Jos käytät margariinin sijaan huoneenlämpöistä kookosöljyä, voi sen lisätä suoraan keksimurun joukkoon.
Keksimuruseos painellaan tiukasti ja tasaisesti 18 cm vuoan pohjalle.
Tofukerros
Seuraavaksi valmistetaan kakun tofukerros. Silken tofu, kasvikerma, soijajuoma, sitruunamehu, perunajauho, vaniljasokeri ja sokeri sekoitetaan yhteen kulhossa vispilällä tai tehosekoittimella. Kun seos on tasainen siirretään se kattilaan. Lisää agarjauhe ja kuumenna kiehuvaksi. Kun seos kiehuu, keitä vähintään 2 min, jolloin agar liukenee ja aktivoituu. Varo pohjaanpalamista, sekoita seosta jatkuvasti ja käännä lämpöä tarvittaessa pienemmälle kiehumisen aikana.
Valmis seos siirretään irtopohjavuokaan keksipohjan päälle ja annetaan jäähtyä ja kiinteytyä huoneenlämmössä (tai parvekkeella viileässä). Voit siirtää vuoan jääkaappiin kun seos on jäähtynyt riittävästi. Aikaa jähmettymiseen kuluu n. 45 min-1h. Kun tofukerros on kiinteä aloita päälliskerroksen valmistus.
Mansikkasosekerros
Pakastemansikat sulatetaan ja soseutetaan tehosekoittimella, sokerin ja sitruunamehun kanssa. Säästä muutama mansikka koristeluun. Siirrä seos kattilaan, lisää agar ja kuumenna kiehuvaksi. Keitä vähintään 2 min koko ajan sekoittaen.
Anna jäähtyä hetki ja kaada mansikkasose kakkuvuokaan tofukerroksen päälle. Kakku jätetään ensin hetkeksi pöydälle viilentymään (tai parvekkeelle viileään). Voit siirtää viilenneen vuoan jääkaappiin kiinteytymään. Kakun kiinteytymiseen kuluu n. 30min-1h.
Kun kakku on täysin kiinteä, poista kaulus ja koristele vegaaninen juustokakku esimerkiksi mansikoilla ja kookosrouheella.
Katso myös: ”Tahmea riisi” mangolla ja kookoskermalla