Tällä reseptillä valmistuu hyvä vegaaninen pizza jopa alle tunnissa esivalmisteluineen. Taikinan kohotukseen riittää nopeimmilaan puoli tuntia ja paistamiseen kuluu noin 7-8 minuuttia.
Pohjan valmistus
Pizzapohjan valmistuksessa on tärkeää sekoittaa ja liuottaa kuivahiiva perusteellisesti kädenlämpöiseen veteen (sokerin kanssa) ennen jauhojen lisäämistä, ja toiseksi lisätä suola vasta loppuvaiheessa jauhojen lisäämisen jälkeen. Liian aikaisessa vaiheessa lisätty suola voi tappaa hiivan. Kohoamisen ajaksi taikinapallon voi valella oliiviöljyllä joka pitää taikinan kosteana ja lisää makua.
Parhaiten taikina kohoaa silloin kun sen jättää lämpimään paikkaan liinan alle. Taikinan muotoilussa pizzapohjaksi voi käyttää reilusti kaulinta apuna, jolloin saadaan toivottu ohut pohja. Ohueksi kaulittu taikina kohoaa vielä täytteiden lisäämisen aikana ja hieman uunissakin.
Pizzatäytteet
Vegaanisissa täytteissä tärkein on valita juustoraaste, jonka ominaisuudet soveltuvat uunissa paistamiseen. Monet kaupalliset vegaaniset juustoraasteet sopivat pizzaan hyvin, ja tuotteissa on usein maininta paistonkestävyydestä. Täytteet on hyvä asetella pizzaan niin etteivät ne ole päällekkäin, ja ettei täytteitä ole liikaa. Tällöin pohja ja täytteet ehtivät kypsyä lyhyen paiston aikana.
Tässä esimerkissä valittiin täytteeksi vegaanista chorizomakkaraa, herkkusieniä, ja paprikaa.
Muista hyvistä pizzatäytteistä mieleen tulee mustat oliivit, ananaspalat, kirsikkatomaatit, punasipuli, paistettu ja maustettu soijarouhe, muut vegaaniset lihankorvikkeet, pepperoni-paprika, sienet, kaprikset, artisokka ja parsa.
Vegaaninen pizza
Ainesosat
- 1 ps (11g) kuivahiiva
- 1 tl sokeri
- 2 dl kädenlämpöistä vettä
- 5 dl vehnäjauho (yleisjauho)
- 1.5 tl suola
- oliiviöljyä pintaan
Täytteet
- Noin 1 dl paseerattua tomaattia tai tomaattimurskaa
- herkkusieniä pilkottuna
- punaista paprikaa pilkottuna
- seitan chorizoa pieninä paloina
- 150-200 g vegaanista juustoraastetta
Ohjeet
- Sekoita kuivahiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää sokeri. Sekoita ja odota, että hiiva on liuennut.
- Lisää jauhot ja lopuksi suola. Vaivaa taikinaa ja muotoile se pallon muotoon. Taikinan tulee olla pehmeää, kosteaa ja kimmoisaa.
- Valele taikinapallo oliiviöljyllä ja jätä liinan alle kohoamaan vähintään 30 min. Lämpö edistää kohoamista.
- Kun taikina on kohonnut jaa se kahteen osaan (tee kaksi pizzaa). Lisää jauhoa leivinpaperin päälle ja muotoile taikinasta ohut pyöreä pizzapohja. Käytä kaulinta jos muotoilu on hankalaa käsin. Lisää jauhoa jos taikina on tahmeaa.
- Lisää pohjan päälle ohut kerros tomaattikastiketta. Jos tomaattikastike on maustamatonta voit maustaa sitä pienellä määrällä mustapippuria, sokeria ja suolaa.
- Lisää muut pilkotut täytteet pohjan päälle. Viimeiseksi vegaaninen juustoraaste.
- Paista pizzaa 250-asteisessa uunissa n. 7-8 min. Tarkkaile pizzaa uunissa sillä juusto ja pohja voivat alkaa mustua nopeasti kun paistoaika ylittyy.