Miso-keitto on perinteinen japanilainen keitto, jonka pääraaka-aine on fermentoiduista soijapavuista valmistettu misotahna. Keitto tunnetaan suolaisesta, umami-rikkaasta maustaan, joka luodaan miso-tahnan käymisprosessissa.
Misokeiton pohjana on perinteisesti Dashi-liemi: kuivatusta merilevästä ja kalahiutaleista valmistettu liemi. Liemi voidaan valmistaa myös ilman kalaa kasvisliemestä.
Misokeittoon lisätään tyypillisesti muita makua antavia ainesosia, kuten tofua, merilevää (usein wakamea) ja kevätsipulia.
Tällä misokeiton reseptillä keitto maustetaan soijakastikkeella ja vaalealla misotahnalla. Keittoon tuo ruokaisuutta tuoreet herkkusienet.
Misokeitto valmistus:
Kuullota pilkottuja herkkusieniä seesamiöljyssä kattilassa
Lisää 1 dl vettä ja soijakastike, keitä hetki
Lisää 4 dl vettä ja kevätsipulit. Keitä n. 3 min.
Ota keitto pois liedeltä ja mittaa iso ruokalusikallinen vaaleaa misotahnaa.
Lisää misotahna keittoon, sekoita tasaiseksi.
Ripottele keiton päälle seesaminsiemeniä koristeeksi ja nauti.
Misokeitto herkkusienillä
Ainesosat
- 100 g herkkusieniä
- 2 rkl seesamiöljyä
- 5 dl vettä
- 2 rkl soijakastike
- 1 rkl vaaleaa misotahnaa
- 4-6 kevätsipulia
- seesaminsiemeniä koristeluun
Ohjeet
- Lisää pilkotut herkkusienet kattilaan, kuullota sieniä seesamiöljyssä
- Lisää 1 dl vettä ja soijakastike, keitä hetki
- Lisää 4 dl vettä ja pilkotut kevätsipulit. Keitä n. 3min
- Ota keitto pois liedeltä. Lisää iso ruokalusikallinen vaaleaa misotahnaa ja sekoita. Koristele annos ripottelemalla keiton päälle seesaminsiemeniä.