Vietnamilaiset kevätrullat, jotka tunnetaan myös nimellä ”gỏi cuốn” tai ”tuoreet kevätrullat”, ovat suosittu vietnamilaisen keittiön ruokalaji. Kevätrullat valmistetaan käärimällä erilaisia täytteitä läpikuultavaan riisipaperiin. Rullat tarjoillaan tyypillisesti dippikastikkeiden, kuten maapähkinä- tai hoisin-pohjaisten kastikkeiden kanssa.
Tuoreiden kevätrullien ainesosat
- Riisipaperi: Ohuet riisijauhosta ja vedestä valmistetut arkit, jotka liotetaan lämpimässä vedessä pehmeäksi ennen käärimistä.
- Proteiini: Vegaaniversiossa tofua, tempeä tai muita lihankorvikkeita.
- Kasvikset: Tuoreita kasviksia, kuten salaattia, minttua, korianteria, kurkkua ja porkkanaa.
- Nuudelit: Riisinuudeleita lisätään usein rakenteen lisäämiseksi.
Vietnamilaiset kevätrullat tarjoillaan tyypillisesti kylminä tai huoneenlämpöisinä, ja ne sopivat nautittavaksi alkupalana tai kevyenä ateriana.
Kevätrullat ja maapähkinävoidippi valmistus
Tällä ohjeella valmistat noin 10 keskikokoista kevätrullaa vegaanisena. Proteiininlähteenä käytettiin kuutioitua tempeä, mutta tofukin käy. Voit myös kokeilla muita vegaanisia proteiininlähteitä (kuten seitania ja papuja) tai tehdä pelkästään kasviksia sisältäviä rullia. Voit käyttää myös mitä tahansa nuudelilaatua ja erilaisia kasviksia.
- Pilko kasvikset ja aseta ne valmiiksi lautasille tai kulhoihin
2. Keitä riisinuudelit pakkauksen ohjeen mukaan, kuutioi ja paista tofu tai tempeh pannulla, ota riisipaperit esille.
3. Valmista maapähkinävoidippi sekoittamalla vesi, maapähkinävoi, soijakastike ja sitruunamehu juoksevaksi kastikkeeksi
4. Liota riisipaperia vedessä kunnes se on pehmennyt, jonka jälkeen levitä riisipaperi alustan päälle ja aloita kevätrullan kokoaminen. Kasaa täytteet riisipaperin päälle, taittele reunat sisään ja rullaa tiukasti pötköksi. Tee niin monta rullaa kuin täytteitä riittää.
Aseta kevätrullat tarjolle maapähkinävoidipin kanssa. Nauti rullat kylmänä tai huoneenlämpöisenä.
Kevätrullat ja maapähkinävoidippi
Ainesosat
- 1 pkt riisipaperi
- 50 g riisinuudeli
- 200 g kiinteää tofua tai tempeä
- 100 g punakaali
- 2 porkkanaa
- 30 g babypinaattia
- 1-2 kevätsipuli
- tuoretta persiljaa tai korianteria
Maapähkinävoidippi
- 3.5 rkl maapähkinävoi
- 3 tl soijakastike
- 3 tl sitruunamehu
- 1 dl vesi
Ohjeet
- Keitä riisinuudelit pakkauksen ohjeen mukaisesti kypsäksi
- Paista kuutioitu tempeh tai tofu pannulla öljyssä
- Raasta porkkana ja punakaali
- Silppua kevätsipuli ja persilja tai korianteri
- Kokoa kevätrulla. Liota riisipaperia vedessä ja aseta pehmennyt riisipaperi alustalle. Lisää pieni määrä jokaista täytettä (porkkanaa, punakaalta, tofua tai tempeä, babypinaattia, nuudeleita ja yrttejä) riisipaperin päälle.
- Kääri riisipaperi täytteineen rullalle. Tee niin monta rullaa kuin täytteitä riittää.
- Valmista maapähkinävoidippi: sekoita kulhossa maapähkinävoi, soijakastike, sitruunamehu ja vesi kunnes kastike on juoksevaa.
- Tarjoile kevätrullat dipin kanssa.