Talven ja joulun lähestyessä on ajankohtaista testata millä konsteilla valmistuu paras vegaaninen riisipuuro. Puuron valmistus ei ole erityisen vaikeaa, kunhan malttaa vahtia puuroa, sekoitella ja kääntää lämpö tarpeeksi alas pohjaan palamisen välttämiseksi. Koska tarkoituksena on valmistaa mahdollisimman perinteisen makuista ja näköistä riisipuuroa, herää kysymys minkä vegaanisen maidonkorvikkeen valitsen puuron keittoon? Asia selviää testaamalla.
Testiin valittiin makeuttamattomia vähärasvaisia kaura-, soija- ja mantelijuomia sekä tölkissä myytävää kookosmaitoa (jonka rasvapitoisuus oli 17-19 %).
Aloitetaan soijajuomasta. Puuroa keitellessä puuron pinnalle syntyy hieman kalvoa, jota poistin lusikalla. Valmis puuro on väriltään kellertävän beigeä. Maku on todella hyvä, tätä ei välttämättä heti huomaisi soijajuomaan tehdyksi puuroksi, vain väri paljastaa.
Seuraavaksi kaurajuoma. Puuron pinnalle ei synny kalvoa kuten soijajuomasta. Keittäessä riittää siis vain hämmentäminen tasaisin väliajoin. Kaurajuomasta syntyy okranvärinen ruskeaan vivahtava puuro. Maku on kermaisempi kuin soijajuomasta tehdyllä ja makeampi. Hyvää tämäkin.
Mantelijuomapuuron keittäminen sujui samaan tapaan kuin kaurajuomalla, kalvoa ei synny. Puuron väri oli vaalea kuten maitoon tehdyssä riisipuurossa, samoin maku oli todella lähellä maitoon tehtyä puuroa. En välttämättä pystyisi erottamaan mantelijuomaan tehtyä puuroa maitoon tehdystä. Tässä lienee voittaja.
Ja lopuksi kookosmaito, jota laimennettiin vedellä ennen puuroriisin sekaan lisäämistä. Kookospuuro oli aivan vitivalkoista, sen rakenne oli kermaisempi kuin muiden testipuurojen ja maku ei vastannut juurikaan riisipuuroa. Kookoksen maku on hallitseva ja peittää muut maut alleen.
Yhteenvetona voidaan todelta, että kaikista testatuista maitomaisista juomista syntyi hyvä vegaaninen riisipuuro. Puurojen koostumus oli hyvin samanlainen ja vastasi sitä, mitä riisipuuron rakenne tulee olla (poislukien ehkä kookospuuro, joka oli kermaisempi). Kaikki puurot olivat erivärisiä ja vaihtelivat aivan valkoisesta, keltaiseen ja beigeen.
Kaikkein perinteisimmän oloinen vegaaninen riisipuuro syntyi mantelijuomaan keitettynä, siinä sekä maku, rakenne ja väri olivat kohdallaan. Myös soijajuomaan valmistettu puuro oli maultaan sopiva, väri ei kuitenkaan vastaa riisipuuroa. Kaurajuomaan syntynyt puuro oli ehkä aavistuksen liian makeaa, ja väriltään tummaa.
Kookosmaidosta keitetty riisipuuro soveltuu parhaiten jälkiruuaksi makunsa ja rakenteensa puolesta. Kookospuuro hedelmien kanssa voisi olla jälkiruokana oikein mainio herkku, varsinkin jos pitää kookoksesta tai haluaa välillä kokeilla hieman eksoottisempia makuja. Katso alhaalta makean jälkiruokapuuron resepti ”Sticky Rice”.
Vegaaninen riisipuuro
Ainesosat
- 2 dl puuroriisi
- 2 dl vesi
- 1 l mantelijuoma (kaura- tai soijajuoma)
- 1 tl suola
Ohjeet
- Kiehauta kattilassa 2 dl vettä ja riisi. Keitä sekoittaen, kunnes vesi on imeytynyt riisiin.
- Lisää mantelijuoma (tai muu vegaaninen kasvimaito) ja suola, ja keitä miedolla lämmöllä kunnes puuro on rakenteeltaan sopivaa.
- Nosta pois liedeltä ja anna puuron levätä hetki ennen tarjoilua.
Sticky Rice eli makea jälkiruokapuuro
Ainesosat
- 2 dl puuroriisi
- 1 tlk (400 ml) kookosmaitoa
- 8 dl vettä
- 0.5 dl sokeria
- pieni ripaus suolaa
- Tuoretta, pakastettua tai säilykemangoa
Kastike
- 1 dl kookosmaitoa
- 1 rkl sokeria
- 1 tl perunajauhoa tai maissitärkkelystä
- pieni ripaus suolaa
Ohjeet
- Kiehauta kattilassa 2 dl vettä ja riisi. Keitä sekoittaen, kunnes vesi on imeytynyt riisiin.
- Lisää kookosmaito, sokeri, suola ja 6 dl vettä. Kuumenna kiehuvaksi ja jatka keittämistä miedolla lämmöllä kunnes puuro on rakenteeltaan sopivaa (20-30min). Nosta pois liedeltä ja anna puuron levätä hetki ennen tarjoilua.
- Tee kastike: sekoita kookosmaito, sokeri, suola ja perunajauho/maissitärkkelys kattilassa ja kiehauta.
- Yhdistä lautaselle puuroa, mangoa, kastiketta ja nauti.