Tofu on kasvis- ja vegaaniruokavalion perusaines – tämä soijapavuista valmistettu proteiinipitoinen lihankorvike taipuu moneen. Alunperin tuhansia vuosia vanha kiinalaisen keittiön raaka-aine on tärkeä proteiinin ja muiden ravintoaineiden lähde kaikkialla Aasiassa. Tofu on myös loistava kasviperäisen proteiinin lähde, ja siksi suosittu vaihtoehto kasvissyöjille ja vegaaneille. 100 g:n annos kiinteää tofua sisältää tyypillisesti noin 15-18 grammaa proteiinia, mikä on verrattavissa moniin eläinperäisiin proteiininlähteisiin. Tofu on myös ”täydellinen proteiini”, mikä tarkoittaa, että se sisältää kaikki yhdeksän välttämätöntä aminohappoa, joita elimistö ei voi tuottaa itse.
Yksi tofun mielenkiintoisimmista ominaisuuksista on sen kyky imeä itseensä makuja. Tofussa itsessään on hyvin mieto maku, mutta maustamalla tofua voidaan ruokaan luoda eri makuja ja tekstuureja, olipa pohjana sitten soijakastike, seesamiöljy tai muita mausteita.
Tofun valmistus
Soijapavuista valmistettavan tofun valmistusmenetelmä on muuttunut vain vähän vuosisatojen aikana. Prosessi on yllättävän samanlainen kuin juustonvalmistus, sillä soijapavut muunnetaan ensin soijamaidoksi ennen kuin koagulantti (eli hyytymisaine) lisätään. Syntyy soijajuustomassaa, joka erotetaan nesteestä ja puristetaan lohkoiksi. Valmistusprosessissa tofun vesipitoisuus määrittää sen rakenteen.
Tofutyypit
On olemassa monia erilaisia tofutyyppejä, joita tuntemalla voidaan valita sopiva raaka-aine erilaisiin resepteihin ja erilaisiin ruoanlaittotyyleihin. Tofu voi olla joko silkkisen pehmeää, kiinteää, tai kaikkea siltä väliltä!
Yleisesti ottaen tofua on kahta päätyyppiä, pehmeää silken tofua ja kiinteää lohkotofua
Silken tofu
Silken tofu on pehmein tofutyyppi. Se on rakenteeltaan ja maultaan lähes kermainen ja sitä voidaan käyttää jopa kananmunan, voin ja kerman korvikkeena. Voit käyttää silken tofua leivonnassa, vanukkaissa, smoothieissa, jäätelöissä ja kastikkeissa. Silken tofu ei rakenteensa vuoksi sovellu paistamiseen, grillaukseen tai muihin resepteihin, joissa tofun täytyy säilyttää muotonsa.
Lohkotofu eli puristettu tofu
Lohkotofun koostumukseen vaikuttaa se, kuinka paljon vettä poistetaan tofun puristusvaiheessa. Lohkotofun kiinteysasteita on usein neljä: pehmeä, puolikiinteä, kiinteä ja erittäin kiinteä.
Pehmeä lohkotofu on lähellä silken tofua ja se säilyttää kevyesti rakenteensa kuin hyydyke. Se soveltuu erityisesti jälkiruokiin.
Puolikiinteän ja kiinteän tofun rakenne on halkeileva ja siksi se sopii ruokiin, jotka eivät vaadi paljon käsittelyä, kuten hauduttamiseen tai keittämiseen.
Kiinteä tai erittäin kiinteä tofu pitää muotonsa hyvin, kun sitä kypsennetään korkeissa lämpötiloissa. Ne sopivat erinomaisesti paistamiseen. Erittäin kiinteää tofua voi lisäksi käyttää myös uppopaistamiseen ja grillaamiseen.
Katso vegaaniruoka.fi :n tofureseptit: Kevätrullat ja maapähkinävoidippi, sushi bowl tofulla, tofu smoothie, tofu pad thai, tofu fajitas, vegaaninen juustokakku
Erilaisia käyttövalmiita tuotteita tofusta
Maustettu ja kuivattu tofupala, levy tai suikale. Käytä esimerkiksi välipalana ja ruuanlaitossa.
Savustettu tofu
Tämä on erittäin kiinteää tofua, jossa on miellyttävä savun maku. Perinteisesti se on savustettu teelehtien tai puuhakkeen päällä, tai se voidaan valmistaa nestemäisellä savulla. Se sopii kaikkiin ruokiin, joissa tarvitset pureskeltavaa, savuista lihankorviketta.
Valmiiksi paistetut ja maistetut tofut
Tofuja voi ostaa myös valmiiksi paistettuina ja/ tai maustettuna. Tyypillisesti tofua maustamisessa käytetään soijakastiketta, valkosipulia ja seesamia.
Tofu levitteet
Jos kaipaat vegaanisia dippejä ja tuorejuustoja käyttövalmiina, nämä tuotteet ovat sinua varten. Tofu levitteitä on saatavana monella maulla ja erilaisilla mausteilla, ja voit levittää sitä kekseille, leivälle tai käyttää sitä yksinkertaisesti dippinä.
Fermentoitua tofua käytetään yleisesti makuaineena tai mausteena, se yhdistetään kastikkeisiin, keittoihin ja marinadeihin.