Tofu on kasvis- ja vegaaniruokavalion perusaines – tämä soijapavuista valmistettu proteiinipitoinen lihankorvike taipuu moneen. On olemassa monia erilaisia tofutyyppejä, joita tuntemalla voidaan valita sopiva raaka-aine erilaisiin resepteihin ja erilaisiin ruoanlaittotyyleihin.
Tofu on tuhansia vuosia vanha alunperin kiinalaisen keittiön raaka-aine, ja tärkeä proteiinin ja muiden ravintoaineiden lähde, kaikkialla Aasiassa. Soijapavuista valmistettavan Tofun valmistusmenetelmä on muuttunut vain vähän vuosisatojen aikana. Prosessi on yllättävän samanlainen kuin juustonvalmistus, sillä soijapavut muunnetaan ensin soijamaidoksi ennen kuin koagulantti (eli hyytymisaine) lisätään. Syntyy soijajuustomassaa, joka erotetaan nesteestä ja puristetaan lohkoiksi. Valmistusprosessissa tofun vesipitoisuus määrittää sen rakenteen.
Tofuja luokitellaan ensisijaisesti sen vesipitoisuuden ja rakenteen perusteella. Tofu voi olla joko silkkisen pehmeää, kiinteää, tai kaikkea siltä väliltä!
Yleisesti ottaen tofua on kahta päätyyppiä, pehmeää silken tofua ja kiinteää lohkotofua
Silken tofu
Silken tofu on pehmein tofutyyppi. Se on rakenteeltaan ja maultaan lähes kermainen ja sitä voidaan käyttää jopa kananmunan, voin ja kerman korvikkeena. Voit käyttää silken tofua leivonnassa, vanukkaissa, smoothieissa, jäätelöissä ja kastikkeissa. Silken tofu ei rakenteensa vuoksi sovellu paistamiseen, grillaukseen tai muihin resepteihin, joissa tofun täytyy säilyttää muotonsa.
Lohkotofu eli puristettu tofu
Lohkotofun koostumukseen vaikuttaa se, kuinka paljon vettä poistetaan tofun puristusvaiheessa. Lohkotofun kiinteysasteita on usein neljä: pehmeä, puolikiinteä, kiinteä ja erittäin kiinteä.
Pehmeä lohkotofu on lähellä silken tofua ja se säilyttää kevyesti rakenteensa kuin hyydyke. Se soveltuu erityisesti jälkiruokiin.
Puolikiinteän ja kiinteän tofun rakenne on karkeampaa kuin pehmeän lajikkeen. Sen rakenne on halkeileva ja siksi se sopii ruokiin, jotka eivät vaadi paljon käsittelyä, kuten hauduttamiseen tai keittämiseen.
Erittäin kiinteä tofu pitää muotonsa uskomattoman hyvin, kun sitä kypsennetään korkeissa lämpötiloissa. Se sopii erinomaisesti paistamiseen, uppopaistamiseen ja grillaamiseen.
Erilaisia käyttövalmiita tuotteita tofusta
Maustettu ja kuivattu tofupala, levy tai suikale. Käytä esimerkiksi välipalana ja ruuanlaitossa.
Savustettu tofu
Tämä on erittäin kiinteää tofua, jossa on miellyttävä savun maku. Perinteisesti se on savustettu teelehtien tai puuhakkeen päällä, tai se voidaan valmistaa nestemäisellä savulla. Se sopii kaikkiin ruokiin, joissa tarvitset pureskeltavaa, savuista lihankorviketta.
Valmiiksi paistetut ja maistetut tofut
Tofuja voi ostaa myös valmiiksi paistettuina ja/ tai maustettuna. Tyypillisesti tofua maustamisessa käytetään soijakastiketta, valkosipulia ja seesamia.
Tofu levitteet
Jos kaipaat vegaanisia dippejä ja tuorejuustoja käyttövalmiina, nämä tuotteet ovat sinua varten. Tofu levitteitä on saatavana monella maulla ja erilaisilla mausteilla, ja voit levittää sitä kekseille, leivälle tai käyttää sitä yksinkertaisesti dippinä.
Fermentoitua tofua käytetään yleisesti makuaineena tai mausteena, se yhdistetään kastikkeisiin, keittoihin ja marinadeihin.