Ilmainen toimitus yli 59€ | Toimitusmaksu alkaen 5.90€ | Saapuu 2-3 arkipäivän kuluessa

Koti - Artikkelit - Palkokasvit eli pavut, herneet ja linssit – Ideoita ruoanlaittoon ja kypsennysohjeet

Palkokasvit eli pavut, herneet ja linssit – Ideoita ruoanlaittoon ja kypsennysohjeet

Picture of Anna
Anna
Hei. Olen Anna, sisällöntuottaja, joka rakastaa kokata, ja kokeilla reseptejä ja makuja eri puolilta maailmaa. Ruoanlaitossa minulle tärkeää on helppous, terveellisyys, monipuolisuus ja ennen kaikkea hyvä maku.
Mistä voit ostaa ainesosia?​
Lisää reseptejä löydät täältä

Palkokasvit eli pavut linssit ja herneet ovat ruokakulttuureissa ympäri maailmaa, ja niitä ei tunneta pelkästään ravintoarvonsa, vaan myös niiden monipuolisuuden vuoksi. Tutkitaanpa herkullisia tapoja sisällyttää palkokasveja aterioihin sekä esitellään tyypillisimmät syötävät pavut, herneet ja linssit.

Palkokasvit
Musta-, pinto- ja vihreänpavunpalkoja
Härkäpapu
Härkäpapuja

Palkokasvit- käyttö ruoanlaitossa

Keitot ja muhennokset: Kokeile runsasta papukeittoa, hernekeittoa tai klassista minestronea vegaanisena. Lisää kypsät pavut, herneet tai linssit kattilaan, vihannesten, liemen ja mausteiden kanssa, ja keitä täyteläiseksi.

hernekeitto
Hernekeitto
papumuhennos
Papumuhennos
papukeitto
Papu-tomaattikeitto

Salaatit: Jos haluat proteiinipitoisen runsaan salaatin, sekoita yhteen kypsät pavut, kurkkua, tomaattia, paprikaa tai muita kasviksia. Lisää ruokaisuutta salaattiin lisäämällä riisiä, pastaa tai kvinoaa.

papusalaatti
Lisukesalaatti pavuilla
pavut
Papu-omenasalaatti

Dipit ja levitteet: Sekoita keitetyt pavut valkosipulin, sitruunamehun ja oliiviöljyn kanssa tasaiseksi hummukseksi. Kokeile erilaisia papuja dipeissä ja luo erilaisia makuyhdistelmiä.

papudippi
Papudippejä
hummus
Hummus

Pataruoat, kastikkeet ja curryt: Pavut sopivat erinomaisesti mausteisiin curry-ruokiin, kastikkeisiin ja pataruokiin.

papupata
Papupata
kikherne curry
Kikherne curry

Pastat, riisiruoat, kuskus ja kvinoa: Lisää papuja ja linssejä riisin, kuskusin, kvinoan tai pastan lisukkeeksi.

pavut
Linssikastike
pavut
Papupaella
papupasta
Pestopasta pavuilla ja vegaanisella juustolla

Pyörykät ja pihvit: Jauha pavut ja leivo pihvejä ja pyöryköitä

Kasvispihvi
Kasvispapupihvit
falafel
Falafel pyöryköitä

Tacot (fajitat) ja burritot: Pavut ovat monien meksikolaisten ruokien perusaine. Käytä kypsiä papuja tacojen tai burritojen täytteenä. Ne sopivat loistavasti yhteen avokadon ja salsan kanssa.

bean taco
Tortilla paputäytteellä ja nachoja

Papujen, herneiden ja linssien käsittely

Tuoreet ja kuivatut pavut (ja kuivatut herneet) tulee käsitellä lektiinin hajottamiseksi. Lektiini on kasveissa esiintyvää proteiinia, joka voi aiheuttaa myrkytysoireita ja tuhoutuu tehokkaasti vain kuumentamalla1. Kuivatut pavut (ja herneet) käsitellään huuhtelemalla ne ensin vedellä, jonka jälkeen papuja liotetaan yön yli vesikulhossa. Pavuista valutetaan vesi liotuksen jälkeen ja siirretään kattilaan. Pavut peitetään vedellä (noin kolme kertaa papujen tilavuus) ja kiehautetaan. Papuja haudutetaan kypsiksi n. 30 min -1.5 tuntia2 paputyypistä riippuen.

Linssejä ei välttämättä tarvitse liottaa, mutta ne on kypsennettävä keittämällä.

Säilyketuotteet ovat käyttövalmiita sellaisenaan, huuhtominen riittää.

Pavut, herneet ja linssit -yhteenveto eri lajikkeista

Vihreät pavunpalot (Ransk. Haricots verts, Phaseolus vulgaris)

Ruokakauppojen vihannesosastoilla myytäviä tuoreita vihreitä pavunpalkoja. Palkot korjataan tyypillisesti, kun ne ovat vielä epäkypsiä ja niissä ei ole vielä täysin kehittynyt siemeniä, mikä tekee niistä syötäviä vihreinä vihanneksina.

vihreapapu

Mustapavut (Phaseolus vulgaris)

Pieni, kiiltävä ja väriltään musta, jossa on hieman makea maku. Käytetään yleisesti latinalaisamerikkalaisissa ruoissa keitoissa, salaateissa, nachoissa ja burritoissa.

blackbean

Punaiset kidney pavut (Phaseolus vulgaris)

Munuaisen muodon perusteella nimetyillä pavuilla on hieman kiinteä rakenne. Punaiset kidneypavut ovat suosittuja mausteisissa intialaisissa ruoissa, tai meksikolaisissa pataruoissa.


kidney

Borlotti/Pinto pavut (Phaseolus vulgaris)

Keskikokoiset, pilkulliset pavut, jotka muuttuvat tasaisen beigenvärisiksi keitettäessä. Käytetään usein italialaisissa ja meksikolaisessa keittiöissä burritoissa, tacoissa, muhennoksissa ja laatikkoruoissa.


pinto

Valkoiset pavut (Phaseolus vulgaris)

Valkoisia papuja on muutamia lajikkeita, joista Navy pavut ovat pieniä ja soikeita ja Cannellini-pavut ovat suurempia ja munuaisen muotoisia. Navy papuja käytetään muunmuassa angloamerikkalaisissa ruoissa kuten Baked beans reseptissä. Valkoisia kidney papuja kutsutaan cannellinipavuiksi ja niitä käytetään italialaisessa keittiössä keitoissa, dipeissä, salaateissa ja pataruoissa.

valkpavut 1024x683 1 1

Limanpapu eli voipapu ( Phaseolus lunatus)

Perusta kotoisin oleva, etelä- ja väliamerikan maissa sekä USA:n etelävaltioissa suosittu papu. Sopii keittoihin, salaatteihin, pata- ja laatikkoruokiin.

limabeans

Kikherneet (Cicer arietinum)

Pyöreitä, beigenvärisiä papuja, jotka ovat kiinteitä ja pähkinäisen makuisia. Erityisen suosittu Lähi-idän ja Intian keittiöissä. Käytetään yleisesti hummuksen ja falafelien valmistuksessa.

chickpea 1

Soijapavut (Glysine max)

Pyöreä ja vihertävän keltainen papu. Käytetään soijamaidon ja tofun valmistuksessa. Ne voidaan myös fermentoida misoksi tai tempehiksi.

soijapapu

Fava/ härkäpavut (Vicia faba)

Suuret, litteät ja vihreät pavut, joilla on rikas, pähkinäinen maku. Suosittu Välimeren ja Lähi-idän keittiöissä.


harka

Adsuki pavut (Vigna angularis)

Pienet, punaruskeat pavut, joilla on makea maku. Käytetään aasialaisissa jälkiruoissa sekä keitoissa ja riisiruokalajeissa.

adzuki

Lehmänpavut eli mustasilmäpavut (Vigna unguiculata)

Tunnetaan erottuvasta mustasta täplästään. Käytetään yleisesti USA:n etelävaltioiden keittiössä, erityisesti Hoppin’ Johnin kaltaisissa ruoissa (riisi ja mustasilmäpavut). Lisätään salaatteihin, keittoihin ja muhennoksiin.


blakceye

Mungopavut (Vigna radiata)

Pieniä vihreitä papuja. Yleisiä aasialaisessa keittiössä, käytetään ruoissa, kuten mung-papukeitossa ja salaateissa, tai ituina voileivissä ja salaateissa.

mungbean

Linssit (Lens culinaris)

Pienet, linssin muotoiset palkokasvit, joita on eri väreissä, mukaan lukien vihreä, ruskea ja punainen. Käytetään keitoissa, muhennoksissa ja salaateissa.

linssit

Vihreät herneet (Pisum sativum)

Makeita, pyöreitä herneitä ja palkoja. Käytetään tuoreina salaateissa tai lisukkeena höyrytettynä tai haudutettuna. Voidaan lisätä keittoihin, muhennoksiin ja patoihin. Käytetään soseissa, keitoissa (kuten hernekeitossa) ja pastaruoissa.

herneita

Kyyhkynherne (Cajanus cajan)

Pienet, soikeat herneet, jotka ovat suosittuja Intian ja Karibian keittiössä. Käytetään yleisesti curryissä, riisiruoissa ja keitoissa.


pigeon


1Seuraa aina pakkauksen mukana tulevia ohjeita papujen, linssien ja herneiden käsittelyssä.

2Katso tarkemmat käsittelyohjeet kuivatuille pavuille ja herneille https://www.ruokavirasto.fi/elintarvikkeet/elintarvikeala/pakkausmerkinnat-ja-markkinointi/pakolliset-elintarviketiedot/kayttoohje-ja-varoitusmerkinta/pavut/