Vegaaninen jouluruoka voidaan valmistaa perinteisin reseptein. Tässä esimerkissä joulumenu sisältää glögiä, pähkinöitä, hummus-perunasalaattia, rosollia, lanttu– ja porkkanalaatikoita, vegaanisen murekkeen puolukkahillolla ja puolukkaisen piparipohjaisen juustokakun.
Katso reseptimme ja poimi ideoita vegaaniseen jouluun!
Vegaanista suklaata ja muita vegaanisia jouluherkkuja löydät täältä.
Reseptit
Porkkanalaatikko (vegaaninen)
Ainesosat
Riisipuuro
- 1 dl puuroriisi
- 1 dl vesi
- 0.5 l kaurajuoma
- 1 tl suola
Vuokaan
- 0.5 kg keitettyjä porkkanoita soseena
- 2 rkl siirappia
- 0.5 tl suolaa
- 1 tl mustapippuri
- pinnalle kikhernejauhoa ja seesaminsiemeniä
Ohjeet
- Kiehauta ensin 1 dl puuroriisiä ja 1 dl vettä. Lisää kaurajuoma ja suola.
- Keitä puuroa kunnes neste on imeytynyt puuroon. Siirrä puuro uunivuokaan.
- Pilko porkkanat pieneksi ja keitä ne suolatussa vedessä pehmeäksi. Soseuta porkkanat ja lisää vuokaan riisin sekaan.
- Mausta porkkana-riisiseos suolalla ja mustapippurilla. Lisää pinnalle kikhernejauhoa ja seesaminsiemeniä.
- Paista 200-asteessa n. 45 min – 1h.
Rosolli
Ainesosat
- 2-3 keskikokoista keitettyä tai etikkasäilöttyä punajuurta
- 2 keitettyä porkkanaa
- 1 suolakurkku
- 1/2 sipuli
- 1-2 omenaa
Ohjeet
- Valmistus: Keitä porkkanat kypsiksi. Toimi samoin jos käytät raakoja punajuuria. Kuutioi kaikki ainekset ja asettele tarjoiluvadille tai kulhoon.
Hummus-peruna salaatti
Ainesosat
- 2 keitettyä perunaa
- 20 g kapriksia
- 125 g kirsikkatomaatteja
- 1/3 kurkkua
- 1 suolakurkku
- 100 g oliiveja
- 2-3 dl hummusta (erillinen resepti, linkki alempana)
- 1/2-1 punasipuli
Ohjeet
- Leikkaa sopivan kokoisiksi paloiksi ja asettele tarjoiluvadille tai kulhoon.
Huomautukset
Lanttulaatikko (vegaaninen)
Ainesosat
- 0.75 kg lanttua
- 0.5 tl suolaa
- 1 dl kaurajuoma
- 0.5 dl kikhernejauho
- 0.5 dl siirappi
- 0.5 tl mustapippuri
- Pinnalle kikhernejauhoa
Ohjeet
- Keitä lantut suolatussa vedessä pehmeiksi ja soseuta. Siirrä sose uunivuokaan
- Sekoita muut ainekset lanttusoseen joukkoon
- Ripottele päälle kikhernejauhoa ja paista 200-asteisessa uunissa n. 45 min – 1h.
Vegaaninen mureke ja puolukkahillo
Ainesosat
- 1 sipuli
- 2 dl soijarouhe
- 2 dl kvinoa
- 2 porkkanaa raasteena
- 5 rkl oliiviöljy
- 5 dl vettä
- 220 g kypsiä musta- tai kidneypapuja
- 1 tl suolaa
- 1 tl mustapippuri
- 1 tl paprikajauhe
- 2 rkl seesaminsiemen
- 1 dl kikhernejauho
- 1 kpl kasviliemikuutio
Puolukkahillo
- 200 g (4 dl) puolukoita
- 0.5 dl sokeri
- 1 rkl perunajauho
Ohjeet
- Kuullota pilkottu sipuli öljyssä pannulla. Lisää soijarouhe, 5 rkl oliiviöljyä ja paista hetki.
- Lisää 5 dl vettä, kvinoa, pavut ja mausteet. Keitä n. 10 minuuttia kunnes suuri osa nesteestä on imeytynyt.
- Lisää kikhernejauho ja porkkanaraaste. Sekoita ja paista hetki.
- Siirrä kiinteytynyt massa leivinpaperilla vuorattuun leipävuokaan.
- Paista 220-asteessa n. 30 minuuttia.
- Puolukkahillo: sulata jäiset marjat kattilassa, lisää sokeri ja perunajauho. Kiehauta ja keitä hetki.
Vegaaninen riisipuuro
Ainesosat
- 2 dl puuroriisi
- 2 dl vesi
- 1 l mantelijuoma (kaura- tai soijajuoma)
- 1 tl suola
Ohjeet
- Kiehauta kattilassa 2 dl vettä ja riisi. Keitä sekoittaen, kunnes vesi on imeytynyt riisiin.
- Lisää mantelijuoma (tai muu vegaaninen kasvimaito) ja suola, ja keitä miedolla lämmöllä kunnes puuro on rakenteeltaan sopivaa.
- Nosta pois liedeltä ja anna puuron levätä hetki ennen tarjoilua.
Jouluinen vegaaninen juustokakku (puolukka-juustokakku)
Ainesosat
Pohja
- 100 g vegaanisia pipareita
- 50 g (0.5 dl) vegaanista margariinia
Välikerros
- 400 g pehmeää tofua (silken)
- 4 rkl sitruunamehu
- 1 dl sokeri
- 1 tl vaniljasokeria
- 3 rkl perunajauho
- 2 dl kasvikerma
- 5 tl agar agar jauhe
- 2 dl kaurajuoma (tai muu kasvimaito)
Puolukkahyydyke
- 200 g puolukka
- 0.5 dl sokeri
- 1 dl vettä
- 3 tl agarjauhe
Ohjeet
- Sulata margariini ja murusta piparit pieniksi muruiksi. Yhdistä ainekset ja painele piparipohja tasaiseksi halkaisijaltaan noin 18 cm pyöreään irtopohjavuokaan.
- Vispaa välikerroksen ainekset agaria lukuunottamatta kuohkeaksi kulhossa. Siirrä kattilaan, lisää agar ja kiehauta. Keitä vähintään 2 minuuttia ja kaada seos välittömästi piparipohjan päälle. Hyydytä noin 45 min -1h.
- Kun välikerros on hyytynyt valmista puolukkahyydyke. Lisää jäiset puolukat (säästä pieni määrä kakun päälle), vesi ja sokeri kattilaan. Kiehauta ja keitä noin 3 minuuttia samalla sekoittaen ja survoen puolukat tasaiseksi massaksi. Lisää agar ja keitä vielä vähintään 2 minuutia. Kaada puolukkasurvos välikerroksen päälle. Hyytymiseen kuluu noin 30 minuuttia.
- Koristele valmis kakku piparimuruilla ja muutamalla puolukalla.