Vegaaninen jouluruoka voidaan valmistaa perinteisin reseptein. Suunnittelemamme joulumenu sisältää glögiä, pähkinöitä, hummus-perunasalaattia, rosollia, lanttu– ja porkkanalaatikoita, vegaanisen murekkeen puolukkahillolla ja puolukkaisen piparipohjaisen juustokakun.
Katso reseptimme ja poimi ideoita vegaaniseen jouluun!
Vegaanista suklaata ja muita vegaanisia joulunherkkuja löydät täältä.
Vegaaninen joulumenu
Alkuun
Pähkinä-rusina kulho ja glögi
Salaatit
Hummus-perunasalaatti
Rosolli
Pääruoka
Lanttu- ja porkkanalaatikko
Vegaaninen mureke ja puolukkahillo
Väliruoka
Riisipuuro mantelilla
Jälkiruoka
Vegaanisia pipareita
Juustokakku puolukkatäytteellä
Reseptit
Porkkanalaatikko (vegaaninen)
Ainesosat
Riisipuuro
- 1 dl puuroriisi
- 1 dl vesi
- 0.5 l kaurajuoma
- 1 tl suola
Vuokaan
- 0.5 kg keitettyjä porkkanoita soseena
- 2 rkl siirappia
- 0.5 tl suolaa
- 1 tl mustapippuri
- pinnalle kikhernejauhoa ja seesaminsiemeniä
Ohjeet
- Kiehauta ensin 1 dl puuroriisiä ja 1 dl vettä. Lisää kaurajuoma ja suola.
- Keitä puuroa kunnes neste on imeytynyt puuroon. Siirrä puuro uunivuokaan.
- Pilko porkkanat pieneksi ja keitä ne suolatussa vedessä pehmeäksi. Soseuta porkkanat ja lisää vuokaan riisin sekaan.
- Mausta porkkana-riisiseos suolalla ja mustapippurilla. Lisää pinnalle kikhernejauhoa ja seesaminsiemeniä.
- Paista 200-asteessa n. 45 min – 1h.
Rosolli
Ainesosat
- 2-3 keskikokoista keitettyä tai etikkasäilöttyä punajuurta
- 2 keitettyä porkkanaa
- 1 suolakurkku
- 1/2 sipuli
- 1-2 omenaa
Ohjeet
- Valmistus: Keitä porkkanat kypsiksi. Toimi samoin jos käytät raakoja punajuuria. Kuutioi kaikki ainekset ja asettele tarjoiluvadille tai kulhoon.
Hummus-peruna salaatti
Ainesosat
- 2 keitettyä perunaa
- 20 g kapriksia
- 125 g kirsikkatomaatteja
- 1/3 kurkkua
- 1 suolakurkku
- 100 g oliiveja
- 2-3 dl hummusta (erillinen resepti, linkki alempana)
- 1/2-1 punasipuli
Ohjeet
- Leikkaa sopivan kokoisiksi paloiksi ja asettele tarjoiluvadille tai kulhoon.
Huomautukset
Hummus resepti: https://vegaaniruoka.fi/hummus-resepti/
Lanttulaatikko (vegaaninen)
Ainesosat
- 0.75 kg lanttua
- 0.5 tl suolaa
- 1 dl kaurajuoma
- 0.5 dl kikhernejauho
- 0.5 dl siirappi
- 0.5 tl mustapippuri
- Pinnalle kikhernejauhoa
Ohjeet
- Keitä lantut suolatussa vedessä pehmeiksi ja soseuta. Siirrä sose uunivuokaan
- Sekoita muut ainekset lanttusoseen joukkoon
- Ripottele päälle kikhernejauhoa ja paista 200-asteisessa uunissa n. 45 min – 1h.
Vegaaninen mureke ja puolukkahillo
Ainesosat
- 1 sipuli
- 2 dl soijarouhe
- 2 dl kvinoa
- 2 porkkanaa raasteena
- 5 rkl oliiviöljy
- 5 dl vettä
- 220 g kypsiä musta- tai kidneypapuja
- 1 tl suolaa
- 1 tl mustapippuri
- 1 tl paprikajauhe
- 2 rkl seesaminsiemen
- 1 dl kikhernejauho
- 1 kpl kasviliemikuutio
Puolukkahillo
- 200 g (4 dl) puolukoita
- 0.5 dl sokeri
- 1 rkl perunajauho
Ohjeet
- Kuullota pilkottu sipuli öljyssä pannulla. Lisää soijarouhe, 5 rkl oliiviöljyä ja paista hetki.
- Lisää 5 dl vettä, kvinoa, pavut ja mausteet. Keitä n. 10 minuuttia kunnes suuri osa nesteestä on imeytynyt.
- Lisää kikhernejauho ja porkkanaraaste. Sekoita ja paista hetki.
- Siirrä kiinteytynyt massa leivinpaperilla vuorattuun leipävuokaan.
- Paista 220-asteessa n. 30 minuuttia.
- Puolukkahillo: sulata jäiset marjat kattilassa, lisää sokeri ja perunajauho. Kiehauta ja keitä hetki.
Vegaaninen riisipuuro
Riisipuuron vegaaninen versio keitetään kasvimaitoon. Tarjoile valmis puuro kanelin, pähkinöiden, marjojen tai hedelmien kanssa (tai sellaisenaan).
Ainesosat
- 2 dl puuroriisi
- 2 dl vesi
- 1 l mantelijuoma (kaura- tai soijajuoma)
- 1 tl suola
Ohjeet
- Kiehauta kattilassa 2 dl vettä ja riisi. Keitä sekoittaen, kunnes vesi on imeytynyt riisiin.
- Lisää mantelijuoma (tai muu vegaaninen kasvimaito) ja suola, ja keitä miedolla lämmöllä kunnes puuro on rakenteeltaan sopivaa.
- Nosta pois liedeltä ja anna puuron levätä hetki ennen tarjoilua.
Jouluinen vegaaninen juustokakku (puolukka-juustokakku)
Ainesosat
Pohja
- 100 g vegaanisia pipareita
- 50 g (0.5 dl) vegaanista margariinia
Välikerros
- 400 g pehmeää tofua (silken)
- 4 rkl sitruunamehu
- 1 dl sokeri
- 1 tl vaniljasokeria
- 3 rkl perunajauho
- 2 dl kasvikerma
- 5 tl agar agar jauhe
- 2 dl kaurajuoma (tai muu kasvimaito)
Puolukkahyydyke
- 200 g puolukka
- 0.5 dl sokeri
- 1 dl vettä
- 3 tl agarjauhe
Ohjeet
- Sulata margariini ja murusta piparit pieniksi muruiksi. Yhdistä ainekset ja painele piparipohja tasaiseksi halkaisijaltaan noin 18 cm pyöreään irtopohjavuokaan.
- Vispaa välikerroksen ainekset agaria lukuunottamatta kuohkeaksi kulhossa. Siirrä kattilaan, lisää agar ja kiehauta. Keitä vähintään 2 minuuttia ja kaada seos välittömästi piparipohjan päälle. Hyydytä noin 45 min -1h.
- Kun välikerros on hyytynyt valmista puolukkahyydyke. Lisää jäiset puolukat (säästä pieni määrä kakun päälle), vesi ja sokeri kattilaan. Kiehauta ja keitä noin 3 minuuttia samalla sekoittaen ja survoen puolukat tasaiseksi massaksi. Lisää agar ja keitä vielä vähintään 2 minuutia. Kaada puolukkasurvos välikerroksen päälle. Hyytymiseen kuluu noin 30 minuuttia.
- Koristele valmis kakku piparimuruilla ja muutamalla puolukalla.